piątek, 31 marzec, 2023
  • Reklama na portalu i w gazecie
  • Kontakt z redakcją
  • Polityka Prywatności
PetroNews
  • Start
  • Płock
    • Bezpieczeństwo
    • Polityka i Politycy
    • Sport
    • Informacje
    • Rozrywka i Wydarzenia
    • Tylko u Nas
  • OgłoszeniaNowość
  • Powiat
  • Dyskusje
  • Gazety
  • Kontakt
  • Reklama
No Result
View All Result
PetroNews

REKLAMA
Home Sponsorowane

Specjał dla smakoszy w Wieży Ciśnień

przez Agnieszka Stachurska
5 grudnia 2017
71
SHARES
Podziel się na FacebookuUdostępnij na Twitterze
REKLAMA

Nieco ponad dwa lata temu prześwietlaliśmy restaurację Wieża Ciśnień w naszym cyklu „Rentgen”. Co zmieniło się w tym czasie w zabytkowym lokalu? Jak się okazuje, oprócz elementów wystroju na zewnątrz i wewnątrz budynku, właśnie wprowadzany jest innowacyjny sposób przygotowywania steków, który zadowoli największych smakoszy.

PowiązaneTematy

Co będzie działo się w kwietniu w sannickim pałacu?

Co będzie działo się w kwietniu w sannickim pałacu?

29 marca 2023
Płockie służby zostały wyposażone w translatory. Pomogą w kontakcie z obcokrajowcami [ZDJĘCIA]

Płockie służby zostały wyposażone w translatory. Pomogą w kontakcie z obcokrajowcami [ZDJĘCIA]

23 marca 2023
Zagadka łysienia plackowatego: jakie są jej tajemnice i jak je rozwiązać?

Zagadka łysienia plackowatego: jakie są jej tajemnice i jak je rozwiązać?

22 marca 2023
Zbliżają się 91. Indywidualne Mistrzostwa Polski w tenisie stołowym!

Zbliżają się 91. Indywidualne Mistrzostwa Polski w tenisie stołowym!

21 marca 2023

Wieża Ciśnień to budynek, który znany jest wszystkim płocczanom. 24-metrowa, zabytkowa wieża, została ostatnio upiększona z zewnątrz skwerem i wielokolorowym oświetleniem. Co zmieniło się wewnątrz?

Lokalna sztuka w płockiej wieży

Na ścianach budynku zawisła galeria zdjęć znajomego fotografa państwa Rączkowskich, właścicieli restauracji. – Zdjęcia Roberta Densta pokazują ptaki, które żyją w okolicy, a które z naszej wieży można zobaczyć – mówi Mariola Rączkowska. – Odwiedzają nas nawet orły, które żyją na wyspie, znajdującej się na Wiśle – dodaje, wyjaśniając, że można zobaczyć tu również czaple, zimorodka czy mewę.

Fot. Dorota Długosz

Powstała również nowa wystawa zdjęć płocczanki, Doroty Długosz, która obecnie na stałe mieszka w Paryżu. – Dorota spędzała mnóstwo czasu na wyszukiwaniu ciekawych elementów paryskich drzwi czy okien i z tych elementów porobiła ramy – wyjaśnia Mirosław Rączkowski. – Jej fotografie można obejrzeć na trzecim poziomie wieży – tłumaczy.

Dowiadujemy się, że pani Dorota wykonuje również zdjęcia dzieci, w ciekawych scenografiach, najczęściej tworzonych przez siebie.

Rentgen – Prześwietlamy Wieżę Ciśnień

Wyjątkowy sposób przygotowania steków

Zmiana nastąpiła również w menu, choć… być może na pierwszy rzut oka klienci jej nie zauważą. – Modyfikujemy menu, a właściwie sposób przygotowania poszczególnych potraw – tłumaczy Mariola Rączkowska. – Nie będziemy już korzystać z gotowych półproduktów, tylko wołowina będzie dojrzewać u nas – zdradza jej mąż.

Fot. PetroNews

Co to dokładnie oznacza? Miłośnicy dobrych steków wiedzą, że najlepsze mięso na stek to takie, które jest dobrego pochodzenia (ważne są tutaj warunki rasowe, wiek i płeć, a także miejsce dorastania zwierząt), ale i które dojrzewa na sucho – większość steków podawanych w polskich restauracjach starzeje się „na mokro”, we własnych sokach, około 10-14 dni.



– Podjęliśmy współpracę z firmą Dry Ager, która jest producentem szaf do dojrzewania wołowiny – tłumaczy pan Mirosław. Niewinnie brzmiące „szafy” to specjalne urządzenie, w którym wilgotność jest regulowana elektrycznie (w zakresie 60 do 90%), a przepływ powietrza jest dostosowany optymalnie, dzięki filtrom z węglem aktywnym i dezynfekcji UV. Ważne jest również to, że spektrum światła nie zawiera promieniowania ultrafioletowego, dzięki czemu wydziela się minimalna emisja ciepła.

Fot. PetroNews

– Od momentu wyprodukowania mięsa przez lokalnych dostawców, będziemy mieć kontrolę nad procesem przygotowania mięsa na steki – wyjaśnia Mirosław Rączkowski. Żeby do tego doszło, musieli najpierw przejść serię szkoleń, dzięki którym dowiedzieli się, w jaki sposób prawidłowo nadzorować proces starzenia się wołowiny. – W całej Polsce restauracji, które stosują ten sposób przygotowania wołowiny, jest na pewno poniżej 30 – tłumaczą. W Płocku są pierwsi – jest to nowość na naszym rynku, choć w Stanach Zjednoczonych ten sposób dojrzewania funkcjonuje już od kilkunastu lat.

– Mięso mamy dostarczane bardzo świeże, w ciągu doby-dwóch po uboju – tłumaczy Mariola Rączkowska. – Dzięki swoistemu mikroklimatowi szafy do starzenia wołowiny, otrzymany produkt ma oryginalny smak, kruchość i delikatność – dodaje.

Fot. PetroNews

Sam proces starzenia mięsa jest dość długi – trwa minimum miesiąc, a najczęściej 6 tygodni, podczas których trzeba kontrolować, czy wszystko z mięsem jest w porządku. Mięso traci w tym czasie objętość, co powoduje koncentrację smaku. – Im dłuższy okres dojrzewania, tym stek jest smaczniejszy, a więc przeciwnie, niż w przypadku dojrzewania na mokro – zapewnia Mirosław Rączkowski. Pani Mariola wyjaśnia, że mięso dojrzewane na mokro nigdy nie osiągnie takiego stopnia kruchości, ja to sezonowane na sucho.

Warto przy tym dodać, że cena takiego steku jest porównywalna, przy nieporównywalnie wyższej jakości. – Zmieniamy również sposób podania steku, wprowadzamy więcej sałatek i dań wegetariańskich czy wegańskich – uzupełnia Mariola Rączkowska.

Fot. PetroNews

Miłośników dobrych smaków ucieszy zapewne informacja, że restauracja Wieża Ciśnień uruchamia w połowie grudnia dowóz posiłków na terenie Płocka. – Nie obejmie to wszystkich naszych potraw, ponieważ nie wszystkie dania nadają się do przewozu – tłumaczy pani Mariola. – Na pewno będzie można zamówić steki, burgery czy zupy – zapewnia.

Szczegółowych informacji szukajcie na profilu facebookowym restauracji oraz w naszym cyklu „Mariola gotuje”.

 

1 of 7
- +
REKLAMA

1. Fot. PetroNews

2. Fot. PetroNews

3. Fot. PetroNews

4. Fot. PetroNews

5. Fot. PetroNews

6. Fot. PetroNews

7. Fot. PetroNews

Share42Tweet12




REKLAMA
Kolejny Artykuł
Weszliśmy do komina. Jak wygląda w środku?

Minister Energii dementuje plotki na temat Orlenu

PomaGGają i organizują zbiórkę na prezenty dla dzieci

PomaGGają i organizują zbiórkę na prezenty dla dzieci

Mariola gotuje: Dyniowe spaghetti z cytrynowym kurczakiem

Mariola gotuje: Dyniowe spaghetti z cytrynowym kurczakiem

Zrób świąteczne zakupy z głową! Rzecznik konsumentów radzi jakie masz prawa

Zrób świąteczne zakupy z głową! Rzecznik konsumentów radzi jakie masz prawa

Reklama



REKLAMA
  • Start
  • Płock
  • Ogłoszenia
  • Powiat
  • Dyskusje
  • Gazety
  • Kontakt
  • Reklama

© 2018 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

No Result
View All Result
  • Strona Główna
  • Bezpieczeństwo
  • Polityka i Politycy
  • Rozrywka i Wydarzenia
  • Sport
  • Tylko u Nas
  • Warto przeczytać!
  • Reklama w mediach
  • Kontakt

© 2018 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

  • Przejdź do REKLAMA W PŁOCKU
  • Nasza strona używa plików cookies. Zaakceptuj przez kliknięcie lub przewiń stronę. Akceptuje