Śmieci od Kuchni: Segregacja – jak się do tego zabrać?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Od lipca zmienia się prawo śmieciowe. Oprócz tego, że za wywóz naszych odpadów odpowiedzialna będzie gmina, to na osiedlach, przy domkach jednorodzinnych i firmach staną różnokolorowe pojemniki na posegregowane śmieci. Rozpoczynamy nasz nowy cykl „Śmieci od kuchni”, w którym podejmować będziemy ważne dla płocczan zagadnienia, dotyczące nadchodzących zmian.

Zapewne większość z Was złożyła już deklaracje śmieciowe, w których zaznaczyliście, czy chcecie sortować śmieci, czy też nie. A segregowanie odpadów, wytwarzanych w domu zacznie się naprawdę opłacać – stawka za wywóz śmieci zmieszanych to 16 zł za osobę, natomiast posegregowanych 11 zł. Czteroosobowa rodzina może w ciągu roku zaoszczędzić nawet 240 zł. Ponadto, segregacja śmieci to oczywiście dobry krok w kierunku ochrony środowiska.

Co będziemy musieli sortować?

Przede wszystkim papier, szkło, odpady biodegradowalne i tworzywa sztuczne. Pokrótce wyjaśniamy, co i do których pojemników należy wrzucać:

papier będziemy wyrzucać do niebieskiego pojemnika lub w przezroczystym worku do pojemnika z napisem „Segregowane”,

szkło wyrzucać będziemy do pojemnika białego (bezbarwne), do zielonego (kolorowe) lub do pojemnika z napisem „Segregowane” w przezroczystej reklamówce,

tworzywa sztuczne, metale, opakowania wielomateriałowe powinny trafiać do pojemnika żółtego lub w przezroczystym worku do „Segregowanego”. W tej kategorii powinny znaleźć się: odkręcone butelki plastikowe, puszki, kartony po mleku i sokach, folie, reklamówki, opakowania po kosmetykach i środkach czystości oraz opakowania po żywności;

odpady biodegradowalne należy zapakować w zielony worek lub wyrzucić w zwykłej reklamówce do pojemnika z napisem BIO. Uwaga! Do odpadów organicznych, które są niezwykle przydatne (dostarczają biogaz), należą: resztki warzyw i owoców, fusy z kawy i herbaty (wraz z filtrem lub torebką), skorupki z jaj i opakowania po jajach z masy papierowej, zużyte ręczniki papierowe i serwetki, resztki żywności, trawa, chwasty, trociny, kora, drobne gałęzie i liście.

Odpady organiczne, takie jak resztki jedzenia, fusy od kawy czy herbaty, ze względów estetycznych i higienicznych należy wyrzucać codziennie. Aby pożytecznie wykorzystać te odpady, warto zakupić lub wybudować kompostownik, mając na uwadze, że do kompostowania nie nadaje się mięso i niektóre owoce cytrusowe. Kompostownik można założyć nie tylko w ogródku, ale także na balkonie, w piwnicy lub garażu.

Osobno będzie trzeba wyrzucać także odpady niebezpieczne, wielkogabarytowe, elektryczne i elektroniczne oraz budowlane.

Tym, co wolno a czego nie wolno wyrzucać do danego pojemnika, zajmiemy się w kolejnych materiałach. Jeżeli masz wątpliwości, gdzie wyrzucić dane opakowanie, zastosuj zasadę: wiesz na pewno, że to surowiec wtórny – wyrzuć go do surowców wtórnych, nie masz pewności – umieść go w pojemniku na odpady zmieszane. Nic złego się nie stanie, a unikniesz zanieczyszczenia cennych surowców wtórnych.

Terminy odbioru poszczególnych rodzajów odpadów będą podane w harmonogramie dostarczonym przez firmę wywozową. Mieszkańcy będą mogli również dostarczyć odpady do punktów selektywnego zbierania.

System segregowania w „centrum zarządzania”

Których odpadów produkujesz najwięcej? Zrób tygodniowy test, który pomoże Ci odpowiedzieć na to pytanie. Dzięki niemu będziesz mógł nie tylko dobrać odpowiednią wielkość oraz rodzaj pojemników do poszczególnych typów odpadów, ale również zastanowić się jak ograniczyć ilość śmieci, których produkujesz najwięcej.

„Centrum zarządzania” śmieciami w większości domów znajduje się w kuchni, jak najbliżej zlewu. Tam więc należy umieścić kilka koszy. Biodegradowalne odpadki kuchenne oraz resztki żywności nie zajmują wiele miejsca, dlatego też wystarczy nam na nie mały pojemnik z zieloną reklamówką w środku i pokrywką. Można go postawić w szafce, ale równie wygodne będzie powieszenie na wewnętrznej stronie drzwi.

Kolejne kosze lub reklamówki przydadzą nam się na papier, szkła, opakowania z tworzyw sztucznych i śmieci niesklasyfikowane. Wielkość pojemników powinna być dopasowana do ilości odpadów, które produkujesz – a więc pojemniki na te odpady, których wyrzucasz najwięcej powinny być największe i łatwo dostępne.

Moja kuchnia jest za mała

Co zrobić, gdy mamy zbyt małą kuchnię lub niewystarczającą ilość miejsca w szafce pod zlewem, aby umieścić kilka pojemników? Być może jesteśmy w stanie opróżnić jakąś inną szafkę i zorganizować w niej system do segregowania. Odpady suche i czyste takie jak: makulatura, tworzywa sztuczne oraz szkło możesz przechowywać w torbach lub pojemnikach umieszczonych w szafie lub koszach przytwierdzonych do ściany. Rozwiązaniem są także systemy, które możemy postawić na podłodze, umieścić na balkonie, w korytarzu, przedpokoju lub w przypadku domu – w garażu lub pomieszczeniu gospodarczym.

Możesz też zdecydować się tylko na dwa pojemniki na odpady: zmieszane oraz surowce wtórne (papier, tektura, butelki PET, szkło, puszki aluminiowe itp.). W takiej sytuacji surowce wtórne podzielisz na odpowiednie frakcje w trakcie wyrzucania ich do kontenera.

W następnych częściach naszego cyklu podpowiemy Wam m.in. gdzie kupić kosze i worki oraz jak je oznaczyć.

Czekamy na Wasze pytania i wątpliwości dotyczące nowej ustawy śmieciowej. Piszcie do nas na redakcja@petroecho.pl

Podziel się:

Zostaw Komentarz

Ostatnie Informacje

Więcej Nowych Informacji