REKLAMA

REKLAMA

Owady w burgerach? Są już w ofercie jednej z firm!

REKLAMA
źródło: 7street.pl

Po decyzji Komisji Europejskiej z 3 stycznia 2023 r., zatwierdzającej używanie mąki ze świerszcza domowego w żywności, podniosła się dyskusja na temat owadów, jako źródła białka oraz ich potencjalnej szkodliwości. Tymczasem sieć 7 Street już wprowadziła dania, oparte na owadach.

Owady w burgerach, pizzy, mące…

Mącznik młynarek, szarańcza wędrowna i świerszcz domowy to owady, które już pojawiają się w potrawach, zgodnie z decyzją Komisji Europejskiej. To pokłosie decyzji Agencji Unii Europejskiej ds. Bezpieczeństwa Żywności, która już w 2021 roku uznała suszone larwy mącznika młynarka za w pełni bezpieczne do spożycia. W czerwcu 2021 roku Komisja UE wydała rozporządzenie, zgodnie z którym suszone larwy mącznika młynarka mogą być spożywane w krajach UE, w listopadzie 2021 r. poszerzono listę o szarańczę wędrowną, a w lutym 2022 roku o świerszcza domowego.

Przeczytajrównież

Komisja UE zatwierdziła 6 stycznia 2023 r. wprowadzenie na rynek mrożonych, suszonych i sproszkowanych form larw Alphitobius diaperinus, znanego również jako mącznik mniejszy. Od 24 stycznia 2023 r. natomiast mąka ze świerszczy może być częścią produktów dla ludzi, w tym m.in: pizzy, makaronów, dań na bazie orzechów i nasion oleistych, przekąsek i sosów, przetworów mięsnych i zup, chleba wieloziarnistego i bułek, krakersów i paluszków chlebowych, batonów zbożowych, suchych premiksów do wyrobów piekarniczych, herbatników, przetworzonych produktów ziemniaczanych, dań na bazie roślin strączkowych i warzyw, serwatki w proszku, przekąsek na bazie mąki kukurydzianej, napojów piwopodobnych i wyrobów czekoladowych.

Reklama. Przewiń aby czytać dalej.

Do tego trendu dostosowują się już sieci gastronomiczne. Jak podaje portal horecatrends.pl, owady do swoich produktów wprowadziła sieć zarządzana przez firmę „7 Street Łukasz Błażejewski”, tj.: 7 Street – Bar & Grill, Meet & Fit – Slow Food Burgers (lokal tej marki, według danych na stronie firmy znajdował się też w płockiej galerii Atrium Mosty) oraz Frentzza – Pizza & Friends. Już teraz można zjeść tam burgery oraz pizzę z jadalnymi owadami mącznika młynarka o smaku pomidorów z ziołami. W skład burgera wchodzi: sos chili-lim, rukola, sezonowana wołowina, ser cheddar, ogórek konserwowy, pomidor, czerwona cebula i jadalne owady mącznika młynarka.

Czy jedzenie owadów jest zdrowe?

W swoim komunikacie Komisja UE przekonuje, że spożywanie owadów wpływa pozytywnie na środowisko, a owady są wysoko odżywczym i zdrowym źródłem żywności. Zawierają dużo tłuszczu, białka, witamin, błonnika i minerałów, dlatego są alternatywnym źródłem białka, który ma ułatwiać przejście na zdrową i zrównoważoną dietę.




Jednak specjaliści podkreślają, że choć owady to tradycyjny składnik ludzkiej diety w niektórych rejonach świata, to jednak nie ma badań, które określają ich wpływ na organizmy Europejczyków.

Jak mówi na łamach radiozet.pl prof. Dominika Matuszek, kierownik Katedry Inżynierii Biosystemów i Procesów Chemicznych Politechniki Opolskiej, choć wartość odżywcza jadalnych owadów jest wysoka, to nie należy zapominać, że owady mogą produkować lub gromadzić z otoczenia substancje antyodżywcze lub szkodliwe, które wpływają na ograniczenie wykorzystania składników odżywczych. Wśród nich wymienia tiaminazę, kwas fitynowy, garbniki, szczawiany, saponiny czy chinony. W owadach jest obecna także specyficzna mikroflora, która może stanowić zagrożenie dla człowieka.

Prof. Dominika Matuszek zaznacza, że owady, w przeciwieństwie do innych zwierząt, zjadane są najczęściej w całości, a to stwarza nowe, dotychczas nieznane zagrożenia, związane z możliwością gromadzenia zanieczyszczeń. Małe rozmiary owadów powodują, że nie można zapewnić ich czystości do spożycia, a spożywając owada w całości, dostarczamy do organizmu także specyficzny mikrobiom, który występuje np. w jelitach. Na ten moment nikt nie jest więc w stanie przewidzieć skutków zdrowotnych spożywania owadów przez mieszkańców Europy.

REKLAMA

Inni czytali również

Kolejny

Komentarze 15

  1. Plpl says:

    Firmy dezynsekcyjne upadną, gdy wyłapiemy robale.

  2. tomek says:

    komisja europejska jak to zatwierdzile to niech sama wpier…. z czlowieka robia swinie a najwieksz swinia to ta co to wymyslila ko wara od Polski

  3. pisi motłochu says:

    usłyszeliście w ścieku zwanym publicznymi mediami i powtarzacie jakąś bzdure jak barany (którymi zresztą jesteście)
    założe się że wasi przodkowie z czworaków tak reagowali 100 lat temu jak zobaczyli automobil, dopiero ksiunc w niedziele powiedział, że to nie wymysł szatana, bo sam sobie kupił.

    • teraz te tak bedzie says:

      jak rydzyk zacznie zarabiac na robakach to zaraz będą cacy i bedziecie wpierdaIać aż wam się uszy będą trzęsły, matoły pisie :-D

  4. Zigi says:

    Mocz, mocz bym wprowadził do diety tych ćwierć mózgów z UE. Mocz jest aseptyczny, czyli pozbawiony bakterii, jest odżywczy i zawsze w razie potrzeby w zasięgu ręki no i jest 100% eko. Powinni go pić zamiast kawy, herbaty i alkoholu. Ta cała UE ze swoimi błysk pomysłami skończy rozwalona młotkami przez rozwścieczonych ludzi

    • przecież to lubisz says:

      jak kaczor, pisiory i kler szczają ci do ryja. Nawet nazwa twojej ukochanej partii – Piss nawiązuje do szczania

    • Doktor nauk psychicznych says:

      Do przeciez to lubiszCzasem się zastanawiam jak smutne mają życie ludzie jak Ty. Żeby Ci chociaż płacili za udawanie debila ale ty po prostu nim jesteś. Przypominasz mi tro he ty rusków którzy tak chwała putina. Naprawdę musisz mieć duże problemy ze zdrowiem psychicznym i współczuję twojeje rodzinie o ile jakąś masz.

    • skąd wiesz jacy są ruscy chwalący putina? says:

      wystarczy żebyś skorzystał z lustra, to zobaczysz idiote chwalącego polski odpowiednik putina.

      Jakbyś zapomniał, albo nie wiedział twój idol z pissu jeszcze niedawno wychwalał Orbana, czyli głowną wtykę putina w Unii

      Matole

  5. Anonim says:

    Już nie w mostach tej knajpku

  6. Ludzkość zmierza ku samozagładzie says:

    Niedawno faszerowali nieprzebadanymi szczepionkami. Teraz wciskają owady cyt. „Na ten moment nikt nie jest więc w stanie przewidzieć skutków zdrowotnych spożywania owadów przez mieszkańców Europy.” Chyba zaczyna się powolne mordowanie ludzkości, bo przecież ma być 1 miliard, a nie ponad 7-em.

    • wpierdaIasz chemie w żarciu od lat says:

      debilu. Takie robaki to najlepsze białko jakie jesteś w stanie dostać do koryta matole

    • Anonim says:

      Wszystkowiedzący „mądrala” się odezwał. Chcesz żreć robale to żryj, a do popitki weź eliksir Fajzera, najlepiej w 10 dawkach :)

    • Jesteś anonimowy says:

      to bohater??? Dlaczego wyzywasz mnie od debili??? Czym innym jest robaczywe jabłko, a czym innym robactwo w pożywieniu!!! P O M I J A J Ą C robaka jabłuszko takie zjadam z wielką chęcią bo bez chemii.

    • ekolog says:

      może i ty chemiku wpierdalasz/słowo ze słownika parasolki/ robale.Co nie dziwi po twoim wpisie.Czyżby robale wyżarły ci mózg?Odezwał się jakiś Rafałek od dziadka szwaba.Więc wpier….aj robale.Wolna wola nikt ci tego nie
      zabrania.

    • na twoim mozgu by sie nie pożywiły says:

      a do tego , żeby mieć świadomość, że już wpierdalasz rzeczy i substancje o, których nie masz pojęcia to nie wystarczy skończyć seminarium i teologie na KULu i nazwać się ekologiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zgadzam się na warunki i ustalenia PolitykI Prywatności.

REKLAMA
  • Przejdź do REKLAMA W PŁOCKU