
Po decyzji Komisji Europejskiej z 3 stycznia 2023 r., zatwierdzającej używanie mąki ze świerszcza domowego w żywności, podniosła się dyskusja na temat owadów, jako źródła białka oraz ich potencjalnej szkodliwości. Tymczasem sieć 7 Street już wprowadziła dania, oparte na owadach.
Owady w burgerach, pizzy, mące…
Mącznik młynarek, szarańcza wędrowna i świerszcz domowy to owady, które już pojawiają się w potrawach, zgodnie z decyzją Komisji Europejskiej. To pokłosie decyzji Agencji Unii Europejskiej ds. Bezpieczeństwa Żywności, która już w 2021 roku uznała suszone larwy mącznika młynarka za w pełni bezpieczne do spożycia. W czerwcu 2021 roku Komisja UE wydała rozporządzenie, zgodnie z którym suszone larwy mącznika młynarka mogą być spożywane w krajach UE, w listopadzie 2021 r. poszerzono listę o szarańczę wędrowną, a w lutym 2022 roku o świerszcza domowego.
Komisja UE zatwierdziła 6 stycznia 2023 r. wprowadzenie na rynek mrożonych, suszonych i sproszkowanych form larw Alphitobius diaperinus, znanego również jako mącznik mniejszy. Od 24 stycznia 2023 r. natomiast mąka ze świerszczy może być częścią produktów dla ludzi, w tym m.in: pizzy, makaronów, dań na bazie orzechów i nasion oleistych, przekąsek i sosów, przetworów mięsnych i zup, chleba wieloziarnistego i bułek, krakersów i paluszków chlebowych, batonów zbożowych, suchych premiksów do wyrobów piekarniczych, herbatników, przetworzonych produktów ziemniaczanych, dań na bazie roślin strączkowych i warzyw, serwatki w proszku, przekąsek na bazie mąki kukurydzianej, napojów piwopodobnych i wyrobów czekoladowych.
Do tego trendu dostosowują się już sieci gastronomiczne. Jak podaje portal horecatrends.pl, owady do swoich produktów wprowadziła sieć zarządzana przez firmę „7 Street Łukasz Błażejewski”, tj.: 7 Street – Bar & Grill, Meet & Fit – Slow Food Burgers (lokal tej marki, według danych na stronie firmy znajdował się też w płockiej galerii Atrium Mosty) oraz Frentzza – Pizza & Friends. Już teraz można zjeść tam burgery oraz pizzę z jadalnymi owadami mącznika młynarka o smaku pomidorów z ziołami. W skład burgera wchodzi: sos chili-lim, rukola, sezonowana wołowina, ser cheddar, ogórek konserwowy, pomidor, czerwona cebula i jadalne owady mącznika młynarka.
Czy jedzenie owadów jest zdrowe?
W swoim komunikacie Komisja UE przekonuje, że spożywanie owadów wpływa pozytywnie na środowisko, a owady są wysoko odżywczym i zdrowym źródłem żywności. Zawierają dużo tłuszczu, białka, witamin, błonnika i minerałów, dlatego są alternatywnym źródłem białka, który ma ułatwiać przejście na zdrową i zrównoważoną dietę.
Jednak specjaliści podkreślają, że choć owady to tradycyjny składnik ludzkiej diety w niektórych rejonach świata, to jednak nie ma badań, które określają ich wpływ na organizmy Europejczyków.
Jak mówi na łamach radiozet.pl prof. Dominika Matuszek, kierownik Katedry Inżynierii Biosystemów i Procesów Chemicznych Politechniki Opolskiej, choć wartość odżywcza jadalnych owadów jest wysoka, to nie należy zapominać, że owady mogą produkować lub gromadzić z otoczenia substancje antyodżywcze lub szkodliwe, które wpływają na ograniczenie wykorzystania składników odżywczych. Wśród nich wymienia tiaminazę, kwas fitynowy, garbniki, szczawiany, saponiny czy chinony. W owadach jest obecna także specyficzna mikroflora, która może stanowić zagrożenie dla człowieka.
Prof. Dominika Matuszek zaznacza, że owady, w przeciwieństwie do innych zwierząt, zjadane są najczęściej w całości, a to stwarza nowe, dotychczas nieznane zagrożenia, związane z możliwością gromadzenia zanieczyszczeń. Małe rozmiary owadów powodują, że nie można zapewnić ich czystości do spożycia, a spożywając owada w całości, dostarczamy do organizmu także specyficzny mikrobiom, który występuje np. w jelitach. Na ten moment nikt nie jest więc w stanie przewidzieć skutków zdrowotnych spożywania owadów przez mieszkańców Europy.
Firmy dezynsekcyjne upadną, gdy wyłapiemy robale.
komisja europejska jak to zatwierdzile to niech sama wpier…. z czlowieka robia swinie a najwieksz swinia to ta co to wymyslila ko wara od Polski
usłyszeliście w ścieku zwanym publicznymi mediami i powtarzacie jakąś bzdure jak barany (którymi zresztą jesteście)
założe się że wasi przodkowie z czworaków tak reagowali 100 lat temu jak zobaczyli automobil, dopiero ksiunc w niedziele powiedział, że to nie wymysł szatana, bo sam sobie kupił.
jak rydzyk zacznie zarabiac na robakach to zaraz będą cacy i bedziecie wpierdaIać aż wam się uszy będą trzęsły, matoły pisie :-D