Główny Lekarz Weterynarii poinformował o stwierdzeniu 38. w tym roku (szóstego w II półroczu 2020 r.) ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu. Do zakażenia doszło w ogromnym gospodarstwie w gminie Gostynin.
Informację o ognisku ptasiej grypy Główny Lekarz Weterynarii otrzymał 8 grudnia w godzinach popołudniowych. PIWet-PIB Puławy przekazał dodatnie wyniki badań laboratoryjnych, na podstawie których stwierdzono 38. w tym roku i szóste w II półroczu br. ognisko HPAI w gospodarstwie, utrzymującym aż 34.272 indyków rzeźnych w wieku 11 tygodni.
– Gospodarstwo zlokalizowane jest w miejscowości Sieraków, w gminie Gostynin, powiat gostyniński (na obszarze właściwości miejscowej Powiatowego Lekarza Weterynarii w Płocku), woj. mazowieckie. Jest to drugie ognisko HPAI na obszarze województwa mazowieckiego w tym półroczu – wyjaśnia Główny Lekarz Weterynarii.
Próbki do badań laboratoryjnych zostały pobrane przez Inspekcję Weterynaryjną po otrzymaniu 7 grudnia br. powiadomienia od hodowcy o zwiększonej śmiertelności stada. Jak zapewniają służby weterynaryjne, w gospodarstwie wdrożone zostały procedury związane z likwidacją choroby, określone w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 grudnia 2007 r. w sprawie zwalczania grypy ptaków.
Grypa ptaków należy do chorób zwierząt listy OIE, jako niezwykle zakaźna i zaraźliwa choroba wirusowa drobiu, która może powodować śmiertelność do 100 proc.
Zakażone ptaki wydalają wirus w dużych ilościach przede wszystkim z: kałem, wydzieliną z oczu, wydzieliną z dróg oddechowych, wydychanym powietrzem. Na zakażenie wirusami grypy ptaków podatne są prawie wszystkie gatunki ptaków zarówno domowych (drób), jak i dzikich wolno żyjących, jednak stopień wrażliwości poszczególnych gatunków jest zróżnicowany. Największą wrażliwość wykazują kury i indyki oraz perliczki, przepiórki, bażanty i kuropatwy. Mniejszą kaczki i gęsi, a także strusie. Dotychczas nie stwierdzono tej choroby u ptaków, przebywających w klatkach.
Wirus grypy ptaków może zachowywać aktywność w środowisku kurnika przez 5 tygodni, dlatego istotne jest przy podejrzeniu lub stwierdzeniu choroby, zabezpieczenie pomieszczeń, sprzętu, nawozu oraz dokładne ich oczyszczenie i odkażenie. Wirusy grypy są wrażliwe na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne oraz detergenty. Niszczy go również obróbka termiczna (smażenie, gotowanie).
Zgodnie z informacjami, podanymi przez Głównego Lekarza Weterynarii, dotychczas nie stwierdzono na świecie ani jednego przypadku zakażenia wirusem HPAI/H5N8 u człowieka, nie ma więc podstaw do wprowadzania specjalnych środków prewencyjnych w odniesieniu do ludzi. Jednak biorąc pod uwagę ewolucyjne pochodzenie wirusów H5N8 od H5N1 oraz generalnie dużą zmienność wirusów grypy, wskazana jest pewna ostrożność, szczególnie u osób zawodowo mających kontakt z drobiem i ptakami dzikimi. Zaleca się stosowanie rutynowych zasad higieny, takich jak mycie rąk ciepłą wodą z mydłem oraz unikanie bezpośredniego kontaktu z drobiem chorym, padłym ptactwem dzikim oraz przedmiotami, na których znajdują się ślady ptasich odchodów.
Wirus szybko ginie w produktach drobiarskich poddanych obróbce termicznej.