Niedziela Palmowa w Skansenie

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Już po raz 16. w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu obchodzono uroczystość Niedzieli Palmowej. Wydarzenie przyciągnęło do skansenu ponad półtora tysiąca osób.

Tradycyjnie uroczystości odbyły się o godzinie 14 w kościele, gdzie odprawiono nabożeństwo z udziałem władz samorządowych. Oprawę muzyczną uroczystości przygotowali Kazimierz Grzywiński, Irena Sigiel oraz członkowie Harcerskiego Zespołu Pieśni i Tańca Dzieci Płocka. Po nabożeństwie przewidziano wiele atrakcji. Duże zainteresowanie wzbudził konkurs na najpiękniejszą palmę. Do rywalizacji zgłoszono aż 58 prac z terenu całego Mazowsza. Wszystkie palmy musiały być wykonane własnoręcznie. Na najlepsze można było głosować za pomocą specjalnych kart. Przyznano aż 3 nagrody główne i wyróżnienia. Tradycyjnie w tym dniu odbył się również kiermasz wielkanocny. Świąteczne ozdoby, wiklinowe koszyki, wytwory rękodzieła i rzemiosła – to tylko niektóre z produktów, które turyści mogli zakupić podczas jarmarku.

Wielkanocne tradycje na Mazowszu

Podczas wydarzenia, można było podziwiać ekspozycję czasową “Wielkanoc na Mazowszu”. Istotnym uzupełnieniem wystaw prezentowanych we wnętrzach izb chłopskich, dworu ziemiańskiego i kościoła były prezentacje obrzędowości związanej z okresem wiosennym. Dużym powodzeniem cieszyły się warsztaty wykonywania palm mazowieckich. Ich podstawowymi składnikami są wierzbowe witki pokryte baziami, pęczki trzciny i zielone gałązki bukszpanu, barwinka, bądź borówki. Do nich dodawano kolorowe, ręcznie wykonane kwiaty, zaś rękojeść owijano paskami ponacinanej z jednej strony bibuły.

W jednej z zagród uczestnicy poznawali tradycję malowania jaj z pomocą woskowych wzorów. Tu też dowiadywali się w jaki sposób i z czego pozyskiwano naturalne barwniki. Na drodze, między zagrodami, spotkać można było gospodynie, zdążające z przeznaczonymi do poświęcenia pokarmami. Każdy produkt miał swoje głęboko symboliczne znaczenie i pomagał w zapewnieniu gospodarstwu dostatku oraz szczęścia. W koszu nie mogło zabraknąć jaj, chleba, chrzanu, soli, twarogu, kiełbasy, a także wykonanego z masła lub cukru baranka. Przypomniano także obyczaj dyngusowania. Polegał on na smaganiu panien wierzbowymi witkami, na których pojawiły się świeże listki.

Zwiedzający będą mieli jeszcze kolejną okazję do poznania wielkanocnych tradycji. Już w Poniedziałek Wielkanocny, 28 marca, w skansenie zaplanowano “Gry i zabawy wielkanocne”.

Podziel się:

Zostaw Komentarz

Ostatnie Informacje

Więcej Nowych Informacji