REKLAMA

Mariola gotuje: Zapiekanka z makaronem

REKLAMA

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Kto nie lubi zapiekanek? Najbardziej lubią je ci, którzy muszą gotować dla całej rodziny. Wykorzystujesz resztki z wczorajszego obiadu: mięso z niedzielnej pieczeni i makaron. Zakręcić sos, do piekarnika i voilà. Gotowe.

Fajne są też proste wersje warzywne. Podsmażona na maśle dynia zalana śmietanką lub beszamelem i posypana pokruszoną czerstwą bułką oraz serem. Za chwilę pojawią się szparagi – doskonale sprawdzą się pod beszamelem. To tylko niektóre szybkie propozycje.

Dzisiaj podaję przepis na nieco bardziej wymagającą zapiekankę (szczególnie wymaga czasu), ale zapewniam, że warto go poświęcić.

Mariola Rączkowska
mariolagotuje@gmail.com

[tabs]
[tab title=”Zapiekanka makaronowa z wołowiną”]

Fot. Robert Denst
Fot. Robert Denst

Składniki:

  • 30 g masła
  • 70 dag wołowiny np. mostek wołowy, rozbretel
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 4 ząbki czosnku rozgniecione i posiekane
  • tymianek, liść laurowy, sól, pieprz
  • butelka czerwonego wina
  • paczka makaronu: rurki lub kolanka
  • 10 dag startego sera gruyere lub innego twardego.

Wykonanie:



Fot. Robert Denst
Fot. Robert Denst

W garnku lub patelni rozpuść masło. Dodaj pokrojone mięso i podsmaż aż się zrumieni. Do garnka dorzuć posiekaną cebulę i czosnek, tymianek i listek laurowy. Po chwili wlej całą butelkę wina. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj, aż będzie miękka – to może trwać nawet trzy godziny. Gdy wołowina będzie gotowa odstaw z ognia i lekko ostudź. W garnku zagotuj wodę. Wrzuć makaron i ugotuj al dente. Odcedź makaron i przepłucz zimną wodą. Pozostaw na durszlaku do odsączenia. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni i przygotuj sos beszamelowy.

Fot. Robert Denst
Fot. Robert Denst

Sos beszamelowy:

  • 60 g masła
  • 30 g mąki pszennej
  • 300 ml tłustego mleka
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

W rondelku rozpuść masło. Wsyp mąkę i mieszaj aż wszystkie grudki znikną. Następnie stopniowo dodawaj mleko, cały czas roztrzepując rózgą.

Fot. Robert Denst
Fot. Robert Denst

Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Gotuj sos przez 10 min, ciągle mieszając do momentu, gdy zgęstnieje.

Natłuść naczynie do zapiekania. Na spód wyłóż połowę mięsa, później makaron, sos beszamelowy i jeszcze raz: warstwa mięsa, makaronu i beszamelu.

Na wierzch posyp startym serem. Zapiekaj w piecu 20 minut, aż zapiekanka zarumieni się.[/tab]
[/tabs]

 

REKLAMA

PowiązaneArtykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Zgadzam się na warunki i ustalenia PolitykI Prywatności.

Przeczytaj

Reklama

REKLAMA
  • Przejdź do REKLAMA W PŁOCKU