Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

W nowym roku nowe wyzwania. Po zmianie karty menu, wdrożeniu technologii dojrzewania „na sucho” steków u nas na miejscu – w Wieży Ciśnień, przyszedł czas na wprowadzenie dowozów dań. Wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom naszych gości, którzy mają apetyt na burgera czy steka nie wychodząc z domu lub biura. Od 25 stycznia zamówienia przyjmujemy od godziny 12 do 22 telefonicznie pod numerem 24 367-10-00.

A przepis dzisiaj karnawałowy. Danie bardzo podzielne, efektowne, kolorowe. Smacznego!

Mariola Rączkowska

  • Fot. Robert Denst

    Składniki:

    • 4 duże czerwone papryki
    • 6 dużych pomidorów
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 papryka chili
    • 2 łyżeczki suszonego tymianku
    • sól, pieprz, oliwa
    • 2 opakowania ciasta francuskiego
    • 1 żółtko.

    Wykonanie:

    Fot. Robert Denst

    Umyte papryki upiecz w piekarniku pod grillem w temperaturze 200 stopni, przez pół godziny. Włóż do foliowej torebki i pozostaw do ostygnięcia. Papryki oczyść i obierz ze skórki, która po upieczeniu powinna łatwo odchodzić. Pokrój obraną paprykę w paski.

    Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć pokrojone pomidory, tymianek i posiekany czosnek. Z papryki chili usuń pestki, pokrój drobno i dodaj do sosu pomidorowego. Dopraw solą, pieprzem. Sos gotuj przez 10 minut ciągle mieszając, aby się nie przypalił.

    Fot. Robert Denst

    Płat ciasta francuskiego rozłóż na papierze do pieczenia. Z drugiego płata wykrój 4, dwucentymetrowe paski. Brzeg rozłożonego płata ciasta francuskiego zwilż wodą, następnie przyklej wykrojone paski, tworząc obramowanie. Widelcem ponakłuwaj ciasto i posmaruj rozkłóconym żółtkiem.

    Piecz ciasto 10 minut w temperaturze 190 stopni. Wyjmij podpieczone ciasto z piekarnika, rozprowadź na nim równomiernie sos pomidorowy, na wierzchu ułóż starannie paski papryki i skrop nieco oliwą. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut w temperaturze 170 stopni. Przed podaniem udekoruj gałązkami tymianku.

Podziel się:

Zostaw Komentarz

Warto Przeczytać

Ostatnie Informacje

Więcej Nowych Informacji