REKLAMA

REKLAMA

Mariola gotuje: Wytrawna tarta paprykowa

REKLAMA

Przeczytajrównież

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

W nowym roku nowe wyzwania. Po zmianie karty menu, wdrożeniu technologii dojrzewania „na sucho” steków u nas na miejscu – w Wieży Ciśnień, przyszedł czas na wprowadzenie dowozów dań. Wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom naszych gości, którzy mają apetyt na burgera czy steka nie wychodząc z domu lub biura. Od 25 stycznia zamówienia przyjmujemy od godziny 12 do 22 telefonicznie pod numerem 24 367-10-00.

Reklama. Przewiń aby czytać dalej.

A przepis dzisiaj karnawałowy. Danie bardzo podzielne, efektowne, kolorowe. Smacznego!

Mariola Rączkowska

[tabs]
[tab title=”Wytrawna tarta paprykowa”]

Fot. Robert Denst

Składniki:




  • 4 duże czerwone papryki
  • 6 dużych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka chili
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz, oliwa
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 żółtko.

Wykonanie:

Fot. Robert Denst

Umyte papryki upiecz w piekarniku pod grillem w temperaturze 200 stopni, przez pół godziny. Włóż do foliowej torebki i pozostaw do ostygnięcia. Papryki oczyść i obierz ze skórki, która po upieczeniu powinna łatwo odchodzić. Pokrój obraną paprykę w paski.

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć pokrojone pomidory, tymianek i posiekany czosnek. Z papryki chili usuń pestki, pokrój drobno i dodaj do sosu pomidorowego. Dopraw solą, pieprzem. Sos gotuj przez 10 minut ciągle mieszając, aby się nie przypalił.

Fot. Robert Denst

Płat ciasta francuskiego rozłóż na papierze do pieczenia. Z drugiego płata wykrój 4, dwucentymetrowe paski. Brzeg rozłożonego płata ciasta francuskiego zwilż wodą, następnie przyklej wykrojone paski, tworząc obramowanie. Widelcem ponakłuwaj ciasto i posmaruj rozkłóconym żółtkiem.

Piecz ciasto 10 minut w temperaturze 190 stopni. Wyjmij podpieczone ciasto z piekarnika, rozprowadź na nim równomiernie sos pomidorowy, na wierzchu ułóż starannie paski papryki i skrop nieco oliwą. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut w temperaturze 170 stopni. Przed podaniem udekoruj gałązkami tymianku.[/tab]
[/tabs]

REKLAMA

Inni czytali również

Kolejny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zgadzam się na warunki i ustalenia PolitykI Prywatności.

REKLAMA
  • Przejdź do REKLAMA W PŁOCKU