Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…
Dzisiaj talarki ziemniaczane w waflu. To wariacja na temat jakże przez nas lubianych ziemniaków. Sprawdzi się jako przekąska na karnawałowym przyjęciu, ale również jako dodatek do dania głównego. Najlepsze są gorące, ale i zimne są smaczne. Przyznaję, że są pyszne i… nie można przestać ich jeść.
Smacznego,
Mariola Rączkowska
[tabs]
[tab title=”Talarki ziemniaczane w waflu”]
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki śmietany
- pół pęczka pietruszki
- 2 płaty kwadratowych wafli
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- bułka tarta
- zioła (mieszanka tymianku, oregano, mięty)
- 2 jajka
- olej do smażenia.
Wykonanie:
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Gorące przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce. Dodać śmietanę, pieprz, gałkę muszkatołową i posiekaną natkę pietruszki (ja użyłam suszonej) i wymieszać.
Deskę do krojenia zwilżyć wodą, położyć wafel, zwilżyć wafel wodą i i rozłożyć połowę masy ziemniaczanej. Gdy wafel zmięknie pod wpływem gorących ziemniaków, zwinąć roladę. W ten sam sposób zrobić drugą rolkę, po czym obie schłodzić.
Wystudzone pokroić ostrym nożem na talarki. Rozkłócić jajka z wodą. Do bułki tartej dodać zioła i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej.
Każdy talarek zanurzyć w jajku i obtoczyć w bułce z ziołami, po czym smażyć na złoty kolor.
Smacznego![/tab]
[/tabs]
Ja robie trochę inaczej :) rozprowadzam ziemniaki na całym waflu i przy krutszym przegu wykładam wzdłuż pieczarki usmazone i doprawione w kostkę. Wtedy zwijam, kroje i mocze w jajku i bulce
Ja robie trochę inaczej :) rozprowadzam ziemniaki na całym wału i przy kruszy przegub wkładam wzdłuż pieczarki usmazone i doprawione w kostkę. Wtedy zwijam i mocze w jajku i bulce