REKLAMA

Mariola gotuje: Talarki ziemniaczane w waflu

REKLAMA

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Dzisiaj talarki ziemniaczane w waflu. To wariacja na temat jakże przez nas lubianych ziemniaków. Sprawdzi się jako przekąska na karnawałowym przyjęciu, ale również jako dodatek do dania głównego. Najlepsze są gorące, ale i zimne są smaczne. Przyznaję, że są pyszne i… nie można przestać ich jeść.

PowiązaneTematy

Smacznego,
Mariola Rączkowska

[tabs]
[tab title=”Talarki ziemniaczane w waflu”]

Fot. Robert Denst

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki śmietany
  • pół pęczka pietruszki
  • 2 płaty kwadratowych wafli
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • bułka tarta
  • zioła (mieszanka tymianku, oregano, mięty)
  • 2 jajka
  • olej do smażenia.

Wykonanie:



Fot. Robert Denst

Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Gorące przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce. Dodać śmietanę, pieprz, gałkę muszkatołową i posiekaną natkę pietruszki (ja użyłam suszonej) i wymieszać.

Deskę do krojenia zwilżyć wodą, położyć wafel, zwilżyć wafel wodą i i rozłożyć połowę masy ziemniaczanej. Gdy wafel zmięknie pod wpływem gorących ziemniaków, zwinąć roladę. W ten sam sposób zrobić drugą rolkę, po czym obie schłodzić.

Wystudzone pokroić ostrym nożem na talarki. Rozkłócić jajka z wodą. Do bułki tartej dodać zioła i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej.

Każdy talarek zanurzyć w jajku i obtoczyć w bułce z ziołami, po czym smażyć na złoty kolor.

Smacznego![/tab]
[/tabs]