Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Wielki Post potęguje w nas tęsknotę za smakołykami, wzmaga apetyt i pobudza kulinarne fantazje. Z głową pełną pomysłów na świąteczne frykasy idziemy na zakupy, a później zabieramy się za gotowanie, popisując się przed rodziną nowym wcieleniem żurku czy mazurka. Popadamy w przedświąteczny amok. We wtorek, gdy goście się rozejdą i emocje opadną, zostajemy z lodówką zapełnioną na następne dwa tygodnie. Więc nie dajmy się zwariować!

Do świąt pozostało jeszcze parę dni. Wykorzystajcie ten czas, aby zrobić coś wyjątkowego: zakwas na żur, własny ser, domową szynkę. Przygotujcie i zaplanujcie wszystko od podstaw. Planowanie pozwoli uchronić się przed nadmiarem.

W tym roku postanowiłam przygotować szynkę, ale nieco inaczej – w coli. Kto raz spróbuje, będzie do niej wracał nie tylko na święta. Dodatkowym walorem tej szynki jest to, że znakomicie smakuje również na zimno: na kanapki, do sałat lub do zapiekanek, nie zmarnuje się więc ani kąsek.

Życzę Państwu spokojnych i radosnych Świąt Wielkanocnych,
Mariola Rączkowska

  • Fot. Robert Denst

    Fot. Robert Denst

    Składniki:

    • szynka, około 2 kg ze skórą – można zamówić w niewielkich sklepach mięsnych
    • 1 l coli
    • 1 marchewka
    • 1 pietruszka
    • 1 cebula
    • ziele angielskie, liść laurowy
    • sól
    • 1 opakowanie dobrej jakości goździków
    • miód

    Wykonanie:

    Fot. Robert Denst

    Fot. Robert Denst

    Szynkę należy zamarynować dzień lub dwa wcześniej. Natrzyj szynkę solą. Obrane jarzyny, ziele angielskie i listek laurowy włóż do naczynia, umieść szynkę i zalej colą. Odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 24 godziny.

    Następnego dnia wyjmij szynkę z zalewy, osusz i natnij skórę w romby. Każdy romb nakłuj jakimś szpikulcem (ja użyłam patyczek do szaszłyków) i wbij goździk. Zagotuj marynatę z szynką i gotuj przez 2 godziny na wolnym ogniu. Czas gotowania zależy od wielkości szynki: 1 godzina na 1 kilogram mięsa.

    Po ugotowaniu wyjmij szynkę, posmaruj miodem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz, aż skórka się zrumieni.

Podziel się:

Zostaw Komentarz

Warto Przeczytać

Ostatnie Informacje

Więcej Nowych Informacji