Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Maj to miesiąc szparagów. To bardzo wdzięczne warzywo. Można z nich przyrządzić zupy, sosy, można zapiekać, grillować, smażyć, ale również znakomicie smakują surowe. Dzisiaj przepis na bardzo dekoracyjne roladki ze szparagami w sosie musztardowym, które podawać będziemy w Wieży Ciśnień przez wszystkie majowe weekendy.

Gorąco zapraszam do próbowania,
Mariola Rączkowska

  • Składniki:

    • 1 pęczek szparagów
    • 1 filet z piersi kurczaka
    • 4 długie plastry boczku wędzonego
    • 70 dag ziemniaków
    • 200 ml śmietanki
    • 100 ml musztardy francuskiej
    • 1 łyżka miodu
    • sól, pieprz
    • oliwa

    Fot. Robert Denst

    Wykonanie:

    Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Ziemniaki obrać i wstawić do gotowania w osolonej wodzie.
    Szparagi umyć i odłamać włóknistą końcówkę. Nie ma co żałować końcówek, są prawie niejadalne, ale ja je zbieram, mrożę i wykorzystuję do zupy lub sosu.

    W szerokim garnku zagotować osoloną wodę. Umyte szparagi blanszować we wrzątku przez 5 minut. Wyjąć szparagi i osuszyć.

    Przekroić pierś z kurczaka wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół wszerz. Każdy kotlecik rozbić tłuczkiem. Na desce rozłożyć plaster boczku, na nim plaster kurczaka i na koniec 3 -4 szparagi. Zwinąć zgrabną roladkę.
    W miseczce wymieszać śmietankę z miodem, solą, pieprzem i musztardą.

    Roladki ułożyć w brytfannie polanej 3 łyżkami oliwy. Obgotowane ziemniaki odlać i przełożyć do brytfanny do roladek i podlać sosem musztardowym i skropić oliwą. Wstawić do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie wysunąć szparagi, posmarować po wierzchu resztą sosu i zapiec jeszcze chwilę przestawiając piec na opcję grill. Podawać gorące. Smacznego!

Podziel się:

Zostaw Komentarz

Warto Przeczytać

Ostatnie Informacje

Więcej Nowych Informacji