Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…
Maj to miesiąc szparagów. To bardzo wdzięczne warzywo. Można z nich przyrządzić zupy, sosy, można zapiekać, grillować, smażyć, ale również znakomicie smakują surowe. Dzisiaj przepis na bardzo dekoracyjne roladki ze szparagami w sosie musztardowym, które podawać będziemy w Wieży Ciśnień przez wszystkie majowe weekendy.
Gorąco zapraszam do próbowania,
Mariola Rączkowska
[tabs]
[tab title=”Szparagowe roladki z kurczakiem i boczkiem wędzonym”]
Składniki:
- 1 pęczek szparagów
- 1 filet z piersi kurczaka
- 4 długie plastry boczku wędzonego
- 70 dag ziemniaków
- 200 ml śmietanki
- 100 ml musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
- oliwa
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Ziemniaki obrać i wstawić do gotowania w osolonej wodzie.
Szparagi umyć i odłamać włóknistą końcówkę. Nie ma co żałować końcówek, są prawie niejadalne, ale ja je zbieram, mrożę i wykorzystuję do zupy lub sosu.
W szerokim garnku zagotować osoloną wodę. Umyte szparagi blanszować we wrzątku przez 5 minut. Wyjąć szparagi i osuszyć.
Przekroić pierś z kurczaka wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół wszerz. Każdy kotlecik rozbić tłuczkiem. Na desce rozłożyć plaster boczku, na nim plaster kurczaka i na koniec 3 -4 szparagi. Zwinąć zgrabną roladkę.
W miseczce wymieszać śmietankę z miodem, solą, pieprzem i musztardą.
Roladki ułożyć w brytfannie polanej 3 łyżkami oliwy. Obgotowane ziemniaki odlać i przełożyć do brytfanny do roladek i podlać sosem musztardowym i skropić oliwą. Wstawić do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie wysunąć szparagi, posmarować po wierzchu resztą sosu i zapiec jeszcze chwilę przestawiając piec na opcję grill. Podawać gorące. Smacznego![/tab]
[/tabs]