Mariola gotuje: Spring rollsy z mango i kurczakiem

REKLAMA

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków.

Przepis na spring rollsy może wydawać się skomplikowany, ale poradzi sobie z nim każdy, kto potrafi zwinąć krokieta. Mnogość składników daje wielowymiarowy smak, który jest uzupełniony orientalnym, lekko pikantnym sosem.

Świeże surowe warzywa i grillowany kurczak, zawinięte w delikatny papier ryżowy, będą smaczną i piękną przekąską na letnie wieczorne spotkania.

PowiązaneTematy

Mariola Rączkowska

Spring rollsy z mango i kurczakiem

Składniki:

  • 20 arkuszy papieru ryżowego
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 mango
  • 2 małe ogórki
  • 1 kalarepa
  • 3 liście sałaty
  • mięta
  • kolendra
  • majonez
  • wasabi
  • 3 cytryny
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 papryczka chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki octu ryżowego.
Fot. Robert Denst

Wykonanie
Przygotować sos do spring rollsów. Do garnka wycisnąć sok z pomarańczy i pozostałych cytryn, dodać posiekaną papryczkę chili, ząbek czosnku oraz imbir. Dodać sos rybny, ocet ryżowy, cukier i wszystko gotować 10 minut, aż nieco zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.

Piersi z kurczaka ugrillować, a następnie pokroić w około 6-centymetrowe paski. Obrać marchewkę, kalarepę i mango; pokroić w paski. Posiekać zioła i sałatę. Pokrojone warzywa ułożyć w misce, polać sosem z soku z jednej cytryny z cukrem i sosem rybnym.

Do szerokiego naczynia (ja użyłam patelni) nalać ciepłą wodę. Arkusz papieru ryżowego namoczyć przez 10 sekund. Położyć na desce, na środku arkusza ułożyć pasek kurczaka, warzywa, zioła i posmarować majonezem wymieszanym z wasabi. Papier z farszem zwijać jak krokiety: złożyć do środka dwa boki, a następnie zwinąć roladkę. W ten sam sposób zwinąć wszystkie arkusze papieru.

Podawać spring rollsy z wystudzonym sosem, posypane listkami kolendry.