Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Pierogi to chyba najpopularniejsze danie kuchni polskiej. Przygotowuje się je z przeróżnymi farszami, zaczynając od słodkich: z owocami lub makiem, poprzez pierogi z serem, po wytrawne: z kapustą, pieczarkami lub mięsem. Dlatego każdy znajdzie coś dla siebie.

W dzisiejszym przepisie pierogi z kaszą i białym serem, ale z bliskowschodnim akcentem, w postaci mięty.

Życzę smacznego,
Mariola Rączkowska

Fot. Robert Denst

  • Składniki:

    • 500 g mąki pszennej
    • 200 ml ciepłej wody
    • 1 łyżeczka soli
    • 200 g sera białego
    • 200 g ugotowanej kaszy gryczanej palonej
    • 1 pęczek posiekanej mięty
    • 4 łyżki słodkiej śmietanki
    • sól i pieprz
    • pół kostki masła
    • 4 łyżki kwaśnej śmietany.

    Wykonanie:

    Fot. Robert Denst

    Mąkę z solą przesiać na blat, w kopczyku zrobić wgłębienie i wlać w nie ciepłą wodę. Zagnieść ciasto, odłożyć na chwilę, aby odpoczęło. Należy je przykryć ściereczką, w celu uniknięcia wysychania.

    W misce połączyć rozkruszony twaróg, kaszę i posiekaną miętę. Dodać śmietanę, sól i pieprz. Z ciasta rozwałkować cienki placek, z którego należy wyciąć szklanką kółka. Na każde kółko nałożyć kulkę farszu i zlepić pierogi.

    W dość dużym garnku zagotować posoloną wodę. Pierogi gotować partiami, by nie miały zbyt ciasno. Ugotowane wyjmować ażurową łyżką na talerz. Podawać polane gorącym masłem, udekorowane kleksem śmietany i listkami mięty.

Podziel się:

Zostaw Komentarz

Warto Przeczytać

Ostatnie Informacje

Więcej Nowych Informacji