REKLAMA

REKLAMA

Mariola gotuje: Papryka faszerowana zapiekana z jajkiem

REKLAMA

Przeczytajrównież

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Faszerowane warzywa to świetny sposób na urozmaicenie jesiennego jadłospisu. Są proste do wykonania, na farsz nadaje się wszystko, co jest w lodówce z poprzedniego dnia: kasze, ziemniaki, mięso surowe, mięso z pieczeni, warzywa. Jest to danie, które pozwoli nam nie wyrzucać resztek jedzenia.

Reklama. Przewiń aby czytać dalej.

Dzisiaj podaję przepis na faszerowaną paprykę zapiekaną z jajkiem. Z podanych w przepisie składników można przygotować kotlety z potrawką z papryki i cukinii, lub surówką, ale o ileż efektowniej wyglądają zapiekane papryki.

Mariola Rączkowska

[tabs]
[tab title=”Papryka faszerowana zapiekana z jajkiem”]




Fot. Robert Denst

Składniki:

  • 3 czerwone papryki
  • 400 g mielonego mięsa z indyka
  • 4 pieczarki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 niewielkiej cukinii
  • 6 jajek
  • szczypiorek
  • sól, pieprz, olej.

Wykonanie

Fot. Robert Denst

Pieczarki, cebulę, czosnek i cukinię posiekaj w niezbyt drobną kostkę. Na patelni rozgrzej lekko olej, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i smaż na niedużym ogniu aż się zeszkli, dodaj posiekany czosnek, pieczarki i cukinię. Wymieszaj z mięsem z indyka. Farsz przypraw solą i pieprzem.

Papryki przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Do paprykowych miseczek nałóż usmażony farsz. Ułóż papryki w naczyniu do zapiekania i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie wyjmij papryki z piekarnika, do każdej paprykowej miseczki wbij jajko i posyp szczypiorkiem i ponownie wstaw do pieca na 7 minut. Gdy jajko się zetnie, danie jest gotowe.
Smacznego![/tab]
[/tabs]

REKLAMA

Inni czytali również

Kolejny

Komentarze 1

  1. Aga says:

    a gdzie mięso mielone? :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zgadzam się na warunki i ustalenia PolitykI Prywatności.

REKLAMA
  • Przejdź do REKLAMA W PŁOCKU