Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Faszerowane warzywa to świetny sposób na urozmaicenie jesiennego jadłospisu. Są proste do wykonania, na farsz nadaje się wszystko, co jest w lodówce z poprzedniego dnia: kasze, ziemniaki, mięso surowe, mięso z pieczeni, warzywa. Jest to danie, które pozwoli nam nie wyrzucać resztek jedzenia.

Dzisiaj podaję przepis na faszerowaną paprykę zapiekaną z jajkiem. Z podanych w przepisie składników można przygotować kotlety z potrawką z papryki i cukinii, lub surówką, ale o ileż efektowniej wyglądają zapiekane papryki.

Mariola Rączkowska

  • Fot. Robert Denst

    Składniki:

    • 3 czerwone papryki
    • 400 g mielonego mięsa z indyka
    • 4 pieczarki
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/2 niewielkiej cukinii
    • 6 jajek
    • szczypiorek
    • sól, pieprz, olej.

    Wykonanie

    Fot. Robert Denst

    Pieczarki, cebulę, czosnek i cukinię posiekaj w niezbyt drobną kostkę. Na patelni rozgrzej lekko olej, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i smaż na niedużym ogniu aż się zeszkli, dodaj posiekany czosnek, pieczarki i cukinię. Wymieszaj z mięsem z indyka. Farsz przypraw solą i pieprzem.

    Papryki przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Do paprykowych miseczek nałóż usmażony farsz. Ułóż papryki w naczyniu do zapiekania i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie wyjmij papryki z piekarnika, do każdej paprykowej miseczki wbij jajko i posyp szczypiorkiem i ponownie wstaw do pieca na 7 minut. Gdy jajko się zetnie, danie jest gotowe.
    Smacznego!

Podziel się:

1 komentarz

Zostaw Komentarz

Warto Przeczytać

Ostatnie Informacje

Więcej Nowych Informacji