Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…
Faszerowane warzywa to świetny sposób na urozmaicenie jesiennego jadłospisu. Są proste do wykonania, na farsz nadaje się wszystko, co jest w lodówce z poprzedniego dnia: kasze, ziemniaki, mięso surowe, mięso z pieczeni, warzywa. Jest to danie, które pozwoli nam nie wyrzucać resztek jedzenia.
Dzisiaj podaję przepis na faszerowaną paprykę zapiekaną z jajkiem. Z podanych w przepisie składników można przygotować kotlety z potrawką z papryki i cukinii, lub surówką, ale o ileż efektowniej wyglądają zapiekane papryki.
Mariola Rączkowska
[tabs]
[tab title=”Papryka faszerowana zapiekana z jajkiem”]
Składniki:
- 3 czerwone papryki
- 400 g mielonego mięsa z indyka
- 4 pieczarki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 niewielkiej cukinii
- 6 jajek
- szczypiorek
- sól, pieprz, olej.
Wykonanie
Pieczarki, cebulę, czosnek i cukinię posiekaj w niezbyt drobną kostkę. Na patelni rozgrzej lekko olej, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i smaż na niedużym ogniu aż się zeszkli, dodaj posiekany czosnek, pieczarki i cukinię. Wymieszaj z mięsem z indyka. Farsz przypraw solą i pieprzem.
Papryki przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Do paprykowych miseczek nałóż usmażony farsz. Ułóż papryki w naczyniu do zapiekania i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie wyjmij papryki z piekarnika, do każdej paprykowej miseczki wbij jajko i posyp szczypiorkiem i ponownie wstaw do pieca na 7 minut. Gdy jajko się zetnie, danie jest gotowe.
Smacznego![/tab]
[/tabs]
a gdzie mięso mielone? :)