Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…
Doczekaliśmy się! Wreszcie są truskawki, choć z dwutygodniowym opóźnieniem i – jak twierdzą rolnicy – tylko na chwilę. Gdy pojawiają się na chodnikach to znaczy, że lato czeka za progiem. Kuszą smakiem i kolorem, a także zapachem. To nasze ulubione owoce sezonowe.
Cieszmy się smakiem tych pięknych owoców. Wykorzystanie truskawek w kuchni nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. I dobrze, bo szkoda pięknej pogody na stanie przy kuchni.
Mariola Rączkowska
mariolagotuje@gmail.com
[tabs]
[tab title=”Makaron z truskawkami i śmietaną”]
Składniki:
- 200 g makaronu
- 70 dag truskawek
- 100 ml gęstej śmietany
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka soli.
W garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć do niej makaron i gotuj według opisu na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą.
Truskawki wypłucz i usuń szypułki. Następnie rozgnieć wszystkie widelcem. Posyp cukrem i odstaw na chwilę, aby puściły sok. Truskawki można zmiksować, ale ja wolę rozgniecione.
Na talerz wyłóż makaron, na nim mus truskawkowy i wszystko polej śmietaną. Można dodać listki mięty lub melisy.[/tab]
[/tabs]