REKLAMA

REKLAMA

Mariola gotuje: Makaron z truskawkami i śmietaną

REKLAMA

Przeczytajrównież

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Doczekaliśmy się! Wreszcie są truskawki, choć z dwutygodniowym opóźnieniem i – jak twierdzą rolnicy – tylko na chwilę. Gdy pojawiają się na chodnikach to znaczy, że lato czeka za progiem. Kuszą smakiem i kolorem, a także zapachem. To nasze ulubione owoce sezonowe.

Reklama. Przewiń aby czytać dalej.

Cieszmy się smakiem tych pięknych owoców. Wykorzystanie truskawek w kuchni nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. I dobrze, bo szkoda pięknej pogody na stanie przy kuchni.

Mariola Rączkowska
mariolagotuje@gmail.com

[tabs]
[tab title=”Makaron z truskawkami i śmietaną”]




Fot. Robert Denst

Składniki:

  • 200 g makaronu
  • 70 dag truskawek
  • 100 ml gęstej śmietany
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka soli.

W garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć do niej makaron i gotuj według opisu na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą.

Truskawki wypłucz i usuń szypułki. Następnie rozgnieć wszystkie widelcem. Posyp cukrem i odstaw na chwilę, aby puściły sok. Truskawki można zmiksować, ale ja wolę rozgniecione.

Na talerz wyłóż makaron, na nim mus truskawkowy i wszystko polej śmietaną. Można dodać listki mięty lub melisy.[/tab]
[/tabs]

REKLAMA

Inni czytali również

Kolejny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zgadzam się na warunki i ustalenia PolitykI Prywatności.

REKLAMA
  • Przejdź do REKLAMA W PŁOCKU