Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Doczekaliśmy się! Wreszcie są truskawki, choć z dwutygodniowym opóźnieniem i – jak twierdzą rolnicy – tylko na chwilę. Gdy pojawiają się na chodnikach to znaczy, że lato czeka za progiem. Kuszą smakiem i kolorem, a także zapachem. To nasze ulubione owoce sezonowe.

Cieszmy się smakiem tych pięknych owoców. Wykorzystanie truskawek w kuchni nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. I dobrze, bo szkoda pięknej pogody na stanie przy kuchni.

Mariola Rączkowska
mariolagotuje@gmail.com

  • Fot. Robert Denst

    Składniki:

    • 200 g makaronu
    • 70 dag truskawek
    • 100 ml gęstej śmietany
    • 50 g cukru
    • 1 łyżeczka soli.

    W garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć do niej makaron i gotuj według opisu na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą.

    Truskawki wypłucz i usuń szypułki. Następnie rozgnieć wszystkie widelcem. Posyp cukrem i odstaw na chwilę, aby puściły sok. Truskawki można zmiksować, ale ja wolę rozgniecione.

    Na talerz wyłóż makaron, na nim mus truskawkowy i wszystko polej śmietaną. Można dodać listki mięty lub melisy.

Podziel się:

Zostaw Komentarz

Warto Przeczytać

Ostatnie Informacje

Więcej Nowych Informacji