Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Pizza, tortilla, lawasz… Każdy ma swoje podpłomyki. Ormianie mają lamadżo. Dawniej wypiekane na gorącym kamieniu, później w piecach chlebowych. Kiedyś w Płocku można było zjeść ten specjał w Kaukaskiej przy Pl. Narutowicza, no ale to przeszłość.

Lamadżo doskonale sprawdzi się na karnawałowych imprezach albo jako kolacja dla większej rodziny. Jest bardzo podzielne i smaczne. Podawać je należy nie z keczupem, a z cząstką cytryny i słonym napojem jogurtowym.

Smacznego :)
Mariola Rączkowska

  • Fot. Robert Denst

    Fot. Robert Denst

    SKŁADNIKI

    Ciasto:
    • 1 kg mąki
    • 1 duży jogurt naturalny
    • tyle samo wody (kubek po jogurcie)
    • 1 jajko
    • szczypta soli
    • mała łyżeczka sody

    Fot. Robert Denst

    Fot. Robert Denst

    Farsz:
    • 0,5 kg mielonego mięsa wołowego
    • 1 papryczka chili
    • 0,5 papryki czerwonej
    • 0,5 puszki pomidorów
    • 100 ml wody
    • sól , cukier
    • papryka ostra
    • 3 pęczki natki.

    mariola_lamadzo (6)

    Fot. Robert Denst

    1. Do przesianej mąki dodać sodę, sól, jogurt, wodę i jajko. Wyrobić ciasto. Ja użyłam do tego robota, ale można też tradycyjnie, rękoma.

    2. Ciasto podzielić na 6 części. Uturlać kulki i odłożyć zawinięte w folię do lodówki.

    3. Mięso wyrobić z wodą, solą, cukrem i ostrą papryką.

    4. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, chili i pomidory oraz dużo, dużo posiekanej natki. Stopień pikantności dostosujcie do swoich upodobań.

    mariola_lamadzo (8)

    Fot. Robert Denst

    5. Kulki ciasta rozwałkować cienko. Rozłożyć farsz na cieście.

    6. Piec aż się zrumieni, około 7 minut w temperaturze 200 stopni, piekarnik ustawiony na grzanie dolne. Można piec w piekarniku na kamieniu do pieczenia pizzy. Placek z rozłożonym farszem można również zrolować i upiec jak roladę.

Podziel się:

Zostaw Komentarz

Warto Przeczytać

Ostatnie Informacje

Więcej Nowych Informacji