Mariola gotuje: Kofty jagnięce z miętą i pistacjami

REKLAMA

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Jagnięcina jest mięsem wysokiej jakości. Owce są hodowane w wysokim dobrostanie, na wolnym wybiegu, jedząc zieloną trawkę, co gwarantuje wysokie walory smakowe jagnięciny. Mięso poprzerastane jest tłuszczem międzytkankowym, dzięki czemu po usmażeniu jest miękkie i soczyste. Jedynym mankamentem jagnięciny jest cena, ale myślę, że od czasu do czasu można sobie na nią pozwolić.

PowiązaneTematy

Kofty to rodzaj szaszłyków z nietypowymi dla nas dodatkami, typu mięta, kolendra, chili, nasiona fenkułu czy też harrisa. Dodatki można komponować według swojego gustu. Do mielenia mięsa na kofty można wykorzystać tańsze elementy tuszy, takie jak mostek czy karkówka. Pamiętajmy, że kupując jagnięcinę, wspieramy hodowlę polskich owiec.

Mariola Rączkowska
mariolagotuje@gmail.com

[tabs]
[tab title=”Kofty jagnięce z miętą i pistacjami”]

Fot. Robert Denst
Fot. Robert Denst

Składniki:

  • 0,5 kg mielonej jagnięciny
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 pęczek mięty
  • sól, pieprz
  • 50 g pistacji
  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego
  • 1/4 czerwonej kapusty
  • 1/2 sałaty lodowej
  • 1 cebula
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 10 małych placków tortilli
  • 1 jogurt naturalny, gęsty
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • patyczki do szaszłyków
  • pikantny sos chilli.

Wykonanie:

Fot. Robert Denst
Fot. Robert Denst

Namocz w ciepłej wodzie bułkę i w innym naczyniu namocz patyczki do szaszłyków. Kapustę i cebulę drobno poszatkuj, włóż do miski i przypraw octem, cukrem, solą i pieprzem. Ugnieć nieco rękoma kapustę i odstaw. Pokrój sałatę w plastry.

W moździerzu lub malakserze rozgnieć pistacje z nasionami kopru i taką mieszanką posyp deskę. Użyłam kopru z saszetki do parzenia herbatki, jest bardziej dostępna.

Fot. Robert Denst
Fot. Robert Denst

W misce wyrabiaj mięso z namoczoną bułką, poszatkowaną miętą, solą i pieprzem, aż stanie się kleiste i łatwe do formowania. Podziel mięso na 10 części i z każdej uturlaj podłużne kiełbaski, po czym nadziej je na patyczki, obtocz w pistacjach i fenkule.

Grilluj kofty na rozgrzanej patelni lub na ruszcie. Pistacjami można obtoczyć przed grillowaniem lub już gotowe upieczone kofty. Na zwykłej patelni podpiecz lekko tortille. Na placek tortilli nakładaj kapustę, sałatę, rzodkiewkę, koftę. Polej pikantnym sosem chilli i, dla ugaszenia ostrości, kleks jogurtu.[/tab]
[/tabs]