REKLAMA

Mariola gotuje: Gołąbki po chińsku

REKLAMA

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Dziś gołąbki po chińsku, do których wykorzystamy typowe dla chińszczyzny produkty, jak: grzyby mun, ryż, sos sojowy, a zawiniemy w liście kapusty pekińskiej.

PowiązaneTematy

Utarło się przeświadczenie, że kapusta jest ciężkostrawna. Owszem, jest, ale gdy dodamy do niej dużo mięsa i tłuszczu. Jeśli odpowiednio ją przyrządzimy z użyciem przypraw, będzie miała dobroczynny wpływ na nasz organizm. Kapusta wzmacnia odporność organizmu. Dzięki niej lepiej radzimy sobie z infekcjami, kaszlem czy grypą.

Gołąbki po chińsku są szybką potrawą, to znaczy, szybko znikają ;) Ale to nie problem, bo gołąbków zawsze, ale to zawsze wychodzi dużo. Sosu również warto zrobić dużo, zapasteryzować w słoikach i mieć na szybko do ryżu czy makaronu.

Smacznego,
Mariola Rączkowska
mariolagotuje@gmail.com

[tabs]
[tab title=”Gołąbki po chińsku”]

fot. Robert Denst
fot. Robert Denst

Składniki:

  • 25 g suszonych grzybów mun
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 marchewka
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • olej do smażenia,
  • sos sojowy
  • przyprawa do potraw chińskich
  • pieprz
fot. Robert Denst
fot. Robert Denst

Sos chili

  • 5 papryczek chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm imbiru
  • 100 g cukru
  • 100 ml octu winnego
  • 300 ml wody
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól

Wykonanie:
Ryż ugotuj w osolonej wodzie, pozostaw do wystygnięcia. Grzyby mun wypłucz i również ugotuj, po czym pokrój w paski. Marchewkę obierz i zetrze na tarce.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż marchewkę i grzyby a następnie przełóż do ryżu i wymieszaj. Dopraw pieprzem, przyprawą do dań chińskich oraz sosem sojowym. Rozdziel liście kapusty, zetnij zgrubiałą część nerwu. Zblanszuj liście w garnku z gotującą wodą, by można było je łatwo zwinąć.

fot. Robert Denst
fot. Robert Denst

Na każdy liść wyłóż łyżkę farszu i zwiń gołąbka. Rondel wyłóż liśćmi kapusty i na nich układaj ciasno gołąbki. Zalej bulionem warzywnym i gotuj na małym ogniu pół godziny. Podczas gdy gołąbki dochodzą przygotuj sos chili.

Papryczki, imbir i czosnek drobno posiekać, można zetrzeć na tarce lub zblendować w mikserze. Do garnka wlej wodę, ocet, wsyp cukier, sól, posiekane przyprawy a następnie gotuj 5 minut. W połowie szklanki wody wymieszaj mąkę ziemniaczaną i wlej do sosu, mieszając by nie zrobiły się grudki. Gotowy sos dodaj do gołąbków. Udekoruj szczypiorem. Smacznego![/tab]
[/tabs]