Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Cukinia najczęściej spotykana jest w kolorze zielonym, ale bywa też żółta lub zielono-żółta, pasiasta i okrągła. Skórka jest jadalna i smaczna, szczególnie z młodszych okazów.

Za pomocą specjalnej obieraczki do warzyw, możemy zrobić z cukinii makaron spaghetti. Kwiaty cukinii również są jadalne i pyszne. Potrawy z cukinii każdemu się udadzą i będą ucztą dla zmysłów.

Z cukinii możemy przygotować:  lasagne, leczo, placki, zapiekanki, tartę, makarony z cukinią i naleśniki. A także zupę z cukinii,  kotleciki i burgery z cukinią oraz wiele innych. Cukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem i można ją dodawać prawie do wszystkiego. Tym razem zapraszam na frytki z cukinii.

Mariola Rączkowska
mariola.gotuje@gmail.com

  • Fot. Robert Denst

    Składniki:

    • 70 dag cukinii
    • 20 dag mąki
    • 1 l oleju rzepakowego
    • 2 piersi z kurczaka
    • 100 ml majonezu
    • 100 ml śmietany
    • 0,5 l mleka
    • 3 ząbki czosnku
    • 2 łyżki sumaka octowca
    • 1 opakowanie ziół prowansalskich
    • Sól.

    Wykonanie:

    Fot. Robert Denst

    Cukinię pokrój na frytki. Namocz w mleku, odstaw na 1 godzinę, żeby nasiąknęły. Do miski wyciśnij praską czosnek, dodaj majonez i śmietanę lub jogurt, dokładnie wymieszaj.

    Piersi z kurczaka polej 2 łyżkami oleju, posól i obtocz w ziołach prowansalskich. Rozgrzej patelnię grillową i usmaż na niej piersi.

    Odcedź cukiniowe frytki. Do szerokiej miski wsyp mąkę i wrzuć do niej frytki. Obtocz je delikatnie rękoma. Na głębokiej patelni lub w rondlu mocno rozgrzej olej. Sprawdź temperaturę wrzucając jedną frytkę. Jeśli od razu zacznie skwierczeć, to znaczy, że jest odpowiednio gorący.

    Frytki wrzucaj na olej partiami, smaż, aż będą pięknie rumiane. Wyjmuj łyżką cedzakową na wyłożoną ręcznikiem papierowym miskę. Odsączone z nadmiaru tłuszczu frytki przełóż na talerz, posyp sumakiem i solą. Podawaj z grillowaną piersią kurczaka i sosem czosnkowym.

Podziel się:

Zostaw Komentarz

Warto Przeczytać

Ostatnie Informacje

Więcej Nowych Informacji