środa, 22 marzec, 2023
  • Reklama na portalu i w gazecie
  • Kontakt z redakcją
  • Polityka Prywatności
PetroNews
  • Start
  • Płock
    • Bezpieczeństwo
    • Polityka i Politycy
    • Sport
    • Informacje
    • Rozrywka i Wydarzenia
    • Tylko u Nas
  • Powiat
  • Dyskusje
  • Gazety
  • Kontakt
  • Reklama
  • Więcej
    • Ogłoszenia
    • SocialMedia
No Result
View All Result
PetroNews

REKLAMA
Home Informacje Rodzina i Społeczeństwo

Mariola gotuje: Dyniowe spaghetti z cytrynowym kurczakiem

przez Redakcja
5 grudnia 2017
44
SHARES
Podziel się na FacebookuUdostępnij na Twitterze
REKLAMA

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Dzisiaj danie niezwykle efektowne. Bardzo kolorowe, ale też i smaczne.

Użyta do niego dynia makaronowa jest dostępna na targowiskach i w marketach. Różni się smakiem od innych odmian dyni – w przeciwieństwie do nich nie jest mdła i nijaka, jest wyraźnie słodka, o delikatnym smaku melona. Po upieczeniu lub ugotowaniu, miąższ rozdziela się na włókna, przypominające makaron spaghetti, stąd jej nazwa. Warzywo godne wypróbowania!

Życzę udanych eksperymentów,
Mariola Rączkowska.

[tabs]
[tab title=”Dyniowe spaghetti z cytrynowym kurczakiem”]

Fot. Robert Denst

Składniki:

  • 1 dynia makaronowa
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 piersi z kurczaka
  • 0,5 kg pomidorków koktajlowych
  • 0,2 kg młodych liści szpinaku
  • 1 cytryna
  • oliwa
  • sól, pieprz

Wykonanie:



Fot. Robert Denst

Dynię przekroić wzdłuż na pół. Oczyścić z nasion. Skropić oliwą i piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć piersi z kurczaka pokrojone w kostkę. Mięso posolić, popieprzyć i gdy będzie lekko brązowe, zdjąć z patelni. Teraz z kolei podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Gdy cebulka zezłoci się, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, a po chwili podsmażonego kurczaka.

Fot. Robert Denst

Cytrynę przekroić na pół i z obu części wycisnąć sok na patelnię. Smażyć, aż sos lekko się zredukuje. Na koniec dodać młode liście szpinaku i wszystko na patelni wymieszać.

Z połówek dyni wyskrobać widelcem nitki dyniowego makaronu. Ułożyć je na półmisku i przełożyć zawartość patelni, umieszczając na dyniowym spaghetti. Podawać gorące. Smacznego![/tab]
[/tabs]

 

1 of 13
- +
REKLAMA

1. Fot. Robert Denst

2. Fot. Robert Denst

3. Fot. Robert Denst

4. Fot. Robert Denst

5. Fot. Robert Denst

6. Fot. Robert Denst

7. Fot. Robert Denst

8. Fot. Robert Denst

9. Fot. Robert Denst

10. Fot. Robert Denst

11. Fot. Robert Denst

12. Fot. Robert Denst

13. Fot. Robert Denst

Share20Tweet10
Zostań Patronem PetroNews.pl - Wspieraj swoje lokalne media KLIKNIJ!

REKLAMA

PowiązaneArtykuły

W Płocku stanęła druga wieża ciśnień. Pełni specjalną funkcję

W Płocku stanęła druga wieża ciśnień. Pełni specjalną funkcję

19 lipca 2022
Czas zagrać o Płock [UDZIAŁ BEZPŁATNY]

Czas zagrać o Płock [UDZIAŁ BEZPŁATNY]

6 czerwca 2022
Płock ma piękne zabytki techniczne. Niektóre w ruinie [FILM]

Płock ma piękne zabytki techniczne. Niektóre w ruinie [FILM]

3 sierpnia 2021
Autoportret w Wieży Ciśnień. Wernisaż prac Marka Świetlika

Autoportret w Wieży Ciśnień. Wernisaż prac Marka Świetlika

10 grudnia 2019
Jak minęła Noc Muzeów?

Noc Muzeów w Płocku już w weekend

16 maja 2019
Mariola gotuje: Grzanki z peperonatą

Mariola gotuje: Grzanki z peperonatą

16 września 2018
Pokaż Więcej
Kolejny Artykuł
Zrób świąteczne zakupy z głową! Rzecznik konsumentów radzi jakie masz prawa

Zrób świąteczne zakupy z głową! Rzecznik konsumentów radzi jakie masz prawa

Wystawili spektakl, by wesprzeć hospicjum dla dzieci

Wystawili spektakl, by wesprzeć hospicjum dla dzieci

Agnieszka Olczyk-Twardy od kuchni: Lubię celebrować posiłki

Agnieszka Olczyk-Twardy od kuchni: Lubię celebrować posiłki

Przebił betonową zaporę i spadł. Wypadek na Trasie Popiełuszki

Przebił betonową zaporę i spadł. Wypadek na Trasie Popiełuszki

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zgadzam się na warunki i ustalenia PolitykI Prywatności.

Reklama


REKLAMA
  • Start
  • Płock
  • Powiat
  • Dyskusje
  • Gazety
  • Kontakt
  • Reklama
  • Więcej

© 2018 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

No Result
View All Result
  • Strona Główna
  • Bezpieczeństwo
  • Polityka i Politycy
  • Rozrywka i Wydarzenia
  • Sport
  • Tylko u Nas
  • Warto przeczytać!
  • Reklama w mediach
  • Kontakt

© 2018 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

  • Przejdź do REKLAMA W PŁOCKU
  • Nasza strona używa plików cookies. Zaakceptuj przez kliknięcie lub przewiń stronę. Akceptuje