Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…
Dzisiaj danie niezwykle efektowne. Bardzo kolorowe, ale też i smaczne.
Użyta do niego dynia makaronowa jest dostępna na targowiskach i w marketach. Różni się smakiem od innych odmian dyni – w przeciwieństwie do nich nie jest mdła i nijaka, jest wyraźnie słodka, o delikatnym smaku melona. Po upieczeniu lub ugotowaniu, miąższ rozdziela się na włókna, przypominające makaron spaghetti, stąd jej nazwa. Warzywo godne wypróbowania!
Życzę udanych eksperymentów,
Mariola Rączkowska.
[tabs]
[tab title=”Dyniowe spaghetti z cytrynowym kurczakiem”]

Składniki:
- 1 dynia makaronowa
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 piersi z kurczaka
- 0,5 kg pomidorków koktajlowych
- 0,2 kg młodych liści szpinaku
- 1 cytryna
- oliwa
- sól, pieprz
Wykonanie:

Dynię przekroić wzdłuż na pół. Oczyścić z nasion. Skropić oliwą i piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć piersi z kurczaka pokrojone w kostkę. Mięso posolić, popieprzyć i gdy będzie lekko brązowe, zdjąć z patelni. Teraz z kolei podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Gdy cebulka zezłoci się, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, a po chwili podsmażonego kurczaka.

Cytrynę przekroić na pół i z obu części wycisnąć sok na patelnię. Smażyć, aż sos lekko się zredukuje. Na koniec dodać młode liście szpinaku i wszystko na patelni wymieszać.
Z połówek dyni wyskrobać widelcem nitki dyniowego makaronu. Ułożyć je na półmisku i przełożyć zawartość patelni, umieszczając na dyniowym spaghetti. Podawać gorące. Smacznego![/tab]
[/tabs]