Mariola gotuje: Bób z soczewicą i ziołami

REKLAMA

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Bób z soczewicą i ziołami to bardzo proste danie, które wpisuje się w styl mojego letniego gotowania; bez długiego stania przy garach, bez niepotrzebnego komplikowania. Wyrafinowany smak bierze się z wykorzystania świeżych składników, tego, co w tym momencie najlepsze i dostępne.

PowiązaneTematy

Sezonowe gotowanie, zgodnie z porami roku, to najlepszy sposób, aby zawsze jeść to, co akurat jest najzdrowsze, najsmaczniejsze i najtańsze na polskim rynku. Zatem otwieram sezon na bób!

Mariola Raczkowska
mariola.gotuje@gmail.com

[tabs]
[tab title=”Bób z soczewicą i ziołami”]

Fot. Robert Denst

Składniki:

  • 1 kg bobu
  • 100 g soczewicy zielonej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek mięty
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren koperku włoskiego
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • sól, pieprz, olej
Fot. Robert Denst

Ugotuj bób w osolonej wodzie, odcedź i wystudź. Ugotuj oddzielnie soczewicę, odcedź i wystudź. Wyłuskaj ziarenka bobu z łusek. Jeśli jest bardzo młody, można pozostawić go w łuskach.

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć soczewicę, niech się podsmaży. Podsmażenie soczewicy nada jej chrupkości, co urozmaici strukturę dania. Do soczewicy na patelni dodaj najpierw posiekany czosnek, a później wyłuskany bób. Wszystkie zielone zioła posiekaj i dodaj do smażonych ziaren. Smaż 2 minuty.

Przyprawy utłucz w moździerzu i posyp razem z solą i pieprzem danie. Dzięki dodatkowi ziół i przypraw, danie nabiera niezwykłego aromatu.[/tab]
[/tabs]