Koniec budowy centrum rekreacji w Sierpcu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hotel, rekreacja i konferencje – to główne hasła zakończonej właśnie budowy Centrum kulturalno-rekreacyjnego w Sierpcu. Niedaleko Płocka powstał obiekt, który niewątpliwie swoją ofertą i położeniem może przyciągnąć nie tylko okolicznych mieszkańców.

Firma Skanska właśnie podpisała protokół odbioru końcowego, co oznacza zakończenie budowy Centrum kulturalno-re­kreacyjnego na terenie Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu. Za niespełna 43 miliony złotych, w ciągu dziewięciu miesięcy powstało centrum wypoczynkowe, sąsiadujące z dobrze znanym sierpeckim skansenem.

Projekt centrum opracowało konsorcjum firm: pracowni projektowej Consultor Sp. z o.o z Poznania i Pracowni Chilli Anity Horowskiej z Tarnowa Podgórnego. Wykonawcą była warszawska firma Skanska.

Obiekt składa się z trzech głównych funkcji: hotelowej, widowiskowo-konferencyjnej oraz rekreacyjno-rozrywkowej. Powierzchnia zabudowy wynosi ponad 3,5 tys. m2, natomiast powierzchnia całkowita – 11,13 m2. W zamierzeniach projektowych, trzy budynki symbolizują trzy żywioły – ogień, wodę i sacrum.

Trzy budynki nawiązują swoim kształtem do dawnych wiejskich stodół. Połączone zostały zielonymi skarpami, które mają stanowić naturalne przedłużenie lasu i terenu skansenu. Część pomieszczeń zamaskowana będzie trawą, rozścielającą się na tarasach.

Wszystkie budynki mają identyczną formę, a to co je różni, to odmienne materiały wykończeniowe, nawiązujące do drewna, łupka kamiennego i cegły. Główny budynek – “ognia”, postawiony jest wokół dwóch miejsc kojarzonych z ogniem – kominków. To właśnie tutaj znajduje się hol główny wraz z restauracją, którym dojść można m.in. do części hotelowo-basenowej i rekreacyjnej (budynek „wody”) oraz sali widowiskowej (budynku „sacrum”).

To, co zapewne najbardziej zainteresuje turystów, to budynek „wody”, usytuowany po zachodniej stronie głównego obiektu. Zlokalizowany będzie tam bowiem kompleks basenów i saun, a także pokoje noclegowe, które pomieszczą około 150 gości. Cała strefa basenowa wraz z strefą saun będzie dostępna zarówno od strony holu, jak też bezpośrednio z pokoi hotelowych, bez konieczności przechodzenia przez strefę ogólnodostępną. Do dyspozycji gości będą również elementy odnowy biologicznej oraz kręgielnia, bilard czy siłownia. Obiekt w całości przystosowano do potrzeb osób niepełnosprawnych.

Budynek “sacrum” to przede wszystkim sala widowiskowa, przez której szklaną ścianę roztaczać się będzie widok na las, stanowiący naturalną scenografię wydarzeń muzycznych. Widownia pomieści około 250 osób. Ma on pozwolić na organizowanie sympozjów i konferencji dla krajowych oraz zagranicznych korporacji, koncernów, grup naukowych i rządowych.

Podziel się:

Zostaw Komentarz

Ostatnie Informacje

Więcej Nowych Informacji