Kolejna edycja Jednodniowej Restauracji zachwyci podniebienia smakoszy już w najbliższą niedzielę. Tym razem posmakujemy dań znanych i lubianych, m.in. bigosu, klusek ziemniaczanych czy czarniny.
Swojskie Klimaty w Jednodniowej Restauracji zaplanowano tradycyjnie na placu przy Wieży Ciśnień, na 23 października w godzinach 13-15. Z doświadczenia jednak wiemy, że rzadko do godz. 15 zostaje coś z bogatego menu tej wyjątkowej restauracji.
A co znajdzie się w jadłospisie tym razem? – Dania znane i lubiane – uśmiecha się Mariola Rączkowska, jedna z organizatorek wydarzenia. – Menu będzie szersze, bo i rąk do pracy jest więcej – wyjaśnia. W najbliższą niedzielę gotować będą dla nas: Mariola Rączkowska, Olga Bromka, Ewa Kuchcińska, Monika Mioduszewska-Olszewska, Tola Mikołajewska, Krzysztof Ciesielski… – Oraz nasi mężowie, synowie, córki, bracia i siostry – dodaje Mariola Rączkowska.
Jak zdradza, przygotowania trwają – gotowych jest 10 kg wypestkowanych węgierek, z których robione są powidła, a na piątek do obrania będzie aż 50 kg ziemniaków!
W niedzielę uraczymy się więc czarniną z kluskami ziemniaczanymi, kluskami ziemniaczanymi z białym serem i boczkiem, bigosem staropolskim, fasolką po bretońsku czy soczewicą w pomidorach z serem feta. Na deser będzie szarlotka albo pajda chleba z powidłami śliwkowymi. Każda z potraw będzie nas kosztowała jedyne 4 zł!
Jednodniowa Restauracja to święto jedzenia, współtworzone cztery razy w roku przez gotujących i odwiedzających, mająca na celu dobrą zabawę lokalnej społeczności. Szczegóły wydarzenia znajdziecie na Facebooku.