REKLAMA

REKLAMA

Jednodniowa restauracja w swojskich klimatach

REKLAMA

Kolejna edycja Jednodniowej Restauracji zachwyci podniebienia smakoszy już w najbliższą niedzielę. Tym razem posmakujemy dań znanych i lubianych, m.in. bigosu, klusek ziemniaczanych czy czarniny.

Przeczytajrównież

Swojskie Klimaty w Jednodniowej Restauracji zaplanowano tradycyjnie na placu przy Wieży Ciśnień, na 23 października w godzinach 13-15. Z doświadczenia jednak wiemy, że rzadko do godz. 15 zostaje coś z bogatego menu tej wyjątkowej restauracji.

Reklama. Przewiń aby czytać dalej.

A co znajdzie się w jadłospisie tym razem? – Dania znane i lubiane – uśmiecha się Mariola Rączkowska, jedna z organizatorek wydarzenia. – Menu będzie szersze, bo i rąk do pracy jest więcej – wyjaśnia. W najbliższą niedzielę gotować będą dla nas: Mariola Rączkowska, Olga Bromka, Ewa Kuchcińska, Monika Mioduszewska-Olszewska, Tola Mikołajewska, Krzysztof Ciesielski… – Oraz nasi mężowie, synowie, córki, bracia i siostry – dodaje Mariola Rączkowska.

Jak zdradza, przygotowania trwają – gotowych jest 10 kg wypestkowanych węgierek, z których robione są powidła, a na piątek do obrania będzie aż 50 kg ziemniaków!




W niedzielę uraczymy się więc czarniną z kluskami ziemniaczanymi, kluskami ziemniaczanymi z białym serem i boczkiem, bigosem staropolskim, fasolką po bretońsku czy soczewicą w pomidorach z serem feta. Na deser będzie szarlotka albo pajda chleba z powidłami śliwkowymi. Każda z potraw będzie nas kosztowała jedyne 4 zł!

Jednodniowa Restauracja to święto jedzenia, współtworzone cztery razy w roku przez gotujących i odwiedzających, mająca na celu dobrą zabawę lokalnej społeczności. Szczegóły wydarzenia znajdziecie na Facebooku.

REKLAMA

Inni czytali również

Kolejny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zgadzam się na warunki i ustalenia PolitykI Prywatności.

REKLAMA
  • Przejdź do REKLAMA W PŁOCKU