Pijemy ją często, ale nie zawsze nam smakuje. Zależy to od wielu czynników, jednak główny z nich to… data wypalenia ziaren. Rozmawialiśmy z pasjonatem, który opowiedział nam o rodzajach kawy i tajnikach jej podawania.
Zapewne wśród naszych czytelników nie brakuje kawoszy. Najczęściej pijemy ją rano, traktując to niemalże jak rytuał. Niektórzy kupują kawę już zmieloną, inni wolą zapach zmielonej porannej kawy, jeszcze inni parzą ją w ekspresie lub w kawiarce.
KAWA MUSI BYĆ ŚWIEŻA
Spotkaliśmy się z producentem małej manufaktury kawy, który wyjątkową dbałość przykłada do jej świeżości. Jak doszło do tego, że zajął się wypalaniem kawy i jej sprzedażą?
– Tak naprawdę, to… nie lubiłem kawy – śmieje się Ireneusz Fituch, pomysłodawca marki Los Gustos. – Kilka lat temu, podczas podróży z żoną, poznaliśmy się z właścicielami palarni kawy. Dopiero wtedy zacząłem pić, a właściwie smakować ten napój – wspomina pan Irek.
Po pewnym czasie ich znajomi przeprowadzili się, ale już wówczas pan Ireneusz tak zasmakował w dobrej kawie, że sam zaczął interesować się, w jaki sposób należy wypalać kawę i dlaczego taka kawa smakuje lepiej.
– Zacząłem czytać wiele artykułów i książek, robiłem sobie tłumaczenia z prasy amerykańskiej czy brytyjskiej. Spotykałem się również z ludźmi z branży, rozmawiałem z nimi i tak powoli przygotowywałem się do własnej produkcji kawy – opowiada Ireneusz Fituch.
Przy pomocy znajomej firmy, wymyślił nazwę swojej marki Los Gustos, czyli po hiszpańsku „smaki”.
Co go zaskoczyło? – Okazało się, że jest to bardzo zdrowy produkt, pod warunkiem, że pijemy naprawdę dobrą kawę – tłumaczy nasz rozmówca. – Ma wiele właściwości prozdrowotnych, ale niestety, kawa którą kupujemy w sklepach, leży najczęściej długo na półkach i w związku z tym jest nieświeża, zwietrzała i traci swoje właściwości – wyjaśnia pan Irek.
Dlaczego tak się dzieje? Otóż kawa to owoc i chociaż dany gatunek ma swoje konkretne, określone walory smakowe, to tak jak inne owoce, różni się nieco przy każdym zbiorze. Podobnie jak jabłka – czasem są bardziej kwaśne lub słodkie, bardziej kruche lub miękkie, tak kawa w zależności od ilości słońca, opadów, czy nawet roślin rosnących w pobliżu, daje różne plony.
W sklepie natomiast wybrana kawa zawsze jest taka sama. Gatunek ziarna nie zmienia się, ale tylko świeżo zmielona kawa odda nam realną głębię smaku i aromatów. Od delikatnych nut kwiatowych, słodszych orzechowych po orzeźwiające nuty owocowe. Możemy przy tym wybrać, czy chcemy kawę jednorodną, czy może mieszankę. Każda kawa jednorodna ma swoją organoleptykę, na którą składa się aromat, smak i zawartość kofeiny.
JAK PRZYRZĄDZAĆ KAWĘ?
Jak tłumaczy pan Ireneusz, istotną rolę odgrywa też stopień wypalenia ziaren. W zależności od danego gatunku i pożądanych efektów, stosuje się 4 stopnie wypalenia, z czego każdy charakteryzuje się różnymi walorami smakowymi.
1. JASNE PALENIE – kolor jasnobrązowy, łagodny smak, cytrusowy i orzeźwiający aromat.
2. ŚREDNIE PALENIE – kolor średniobrązowy, słodkawy posmak, czuć kwasowość, aromat i smak.
3. CIEMNE PALENIE – kolor ciemnobrązowy, posmak goryczki, intensywne aromaty.
4. BARDZO CIEMNE PALENIE – kolor prawie czarny, mocny posmak goryczki, kawa traci kwaskowatość i naturalne smaki a uwydatnia się posmak mocnego palenia (np. orzechowe, ziemiste).
Picie świeżej kawy jest ważne, ponieważ od procesu palenia nie powinno minąć więcej, niż 4 tygodnie. Po tym czasie ziarna powoli tracą smak i aromat, chociaż w przypadku kawy dobrej jakości trwa to nieco dłużej.
– Tak naprawdę przepis na kawę jest jeden – używaj świeżo zmielonej ziaren, aby cieszyć się prawdziwym, pełnowartościowym naparem – wyjaśnia Ireneusz Fituch. – Najlepiej zaparzyć swoją, dotychczas spożywaną kawę oraz tę wypalaną przeze mnie i porównać smak – zachęca.
Jest jednak również kilka zasad, dzięki którym nasza kawa będzie jeszcze lepsza. Powinno się używać odpowiednich proporcji – na 100 ml wody stosować 7-8 gram kawy ziarnistej. Do espresso dajemy około 7-8 gram na 25-30 ml wody. Nie powinniśmy też używać wody chlorowanej, z kranu. Najlepiej stosować wodę niegazowaną lub przefiltrowaną. Co istotne, nie wolno również kawy zalewać wrzątkiem, ponieważ drobno zmielona kawa w temperaturze wrzenia jeszcze się przypali i smak kawy nam zniknie. Odpowiednia temperatura to 90-95 st. Celsjusza.
Do parzenia kawy pan Irek poleca dripper, czyli proste naczynie, przypominające filiżankę bez dna. Naczynie stawiamy na dzbanku lub bezpośrednio na kubku i wkładamy papierowy filtr. Przepłukujemy go gorącą wodą, wsypujemy kawę i powoli zalewamy zmielone ziarna. Kiedy woda w całości się przesączy, zdejmujemy dripper z naczynia i nasza kawa jest gotowa do wypicia.
ZDROWIE W KUBKU KAWY
Jak się okazuje, dobrej jakości kawa nie tylko ma właściwości pobudzające, ale i wspomaga odchudzanie, ponieważ przyspiesza metabolizm, obniża poziom cukru we krwi, jest też źródłem cennych przeciwutleniaczy, a tym samym opóźniają efekty starzenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób i chronią nasze komórki przed uszkodzeniami.
Kawa zawiera również wiele substancji odżywczych, jak witaminy z grupy B czy potas i magnez. Poprawia krążenie krwi, chroni przed depresją, a już sam jej zapach działa odprężająco. Ma swoje zastosowanie także z kosmetyce. Można ją stosować przy pielęgnacji włosów, a z fusów łatwo zrobimy domowy, aromatyczny peeling antycellulitowy.
Jaką kawę wybrać?
– Na pewno powinniśmy zainteresować się czystą arabiką, która zawiera szeroki wachlarz smakowych nut – od kwiatowych, orzechowych po owocowe, z charakterystyczną dla niej kwasowością. Do przelewowych metod parzenia kawy na pewno polecam kawy jednorodne, jeśli zależy nam natomiast na przygotowaniu intensywnego espresso o głębokim smaku, to powinniśmy zaopatrzyć się w arabikę z dodatkiem ziaren robusty – tłumaczy nasz rozmówca.
GDZIE ZAMAWIAĆ?
Aby zakupić kawę Los Gustos (można na początku zamówić próbkę), wystarczy wejść na stronę losgustos.pl. Najlepiej zalogować się, co daje możliwości uzyskania dodatkowych rabatów, nawet do 15 proc., wybrać produkt i wpisać dane adresowe. Po wybraniu opcji płatności i wysyłki, kawa jest wypalana, pakowana w specjalne torebki z wentylem jednokierunkowym, który nie pozwala na dostanie się powietrza do środka, i wysyłana do klienta. Dla tych klientów, którzy pierwszy raz złożą zamówienie w sklepie, będzie niespodzianka (szczegóły w e-mailu po złożeniu zamówienia).
Można również podczas zamówienia zaznaczyć odbiór w lokalizacjach stacjonarnych:
– ABC Ubezpieczenia, Płock ul. Wyszogrodzka 140 (C.H AUCHAN)
– ABC Ubezpieczenia, Płock ul. Kredytowa 22
– ABC Ubezpieczenia, Gostynin ul. Dmowskiego 18 lok.4.
Natomiast w punkcie Kalivera (Płock, ul. Dobrzyńska 35, tel. 513597354) można zarówno zamówić, jak i odebrać kawę.
Więcej szczegółów znajdziecie na stronie losgustos.pl.
artykuł promowany