W płockim zoo mieszkają już od 14 lat. Można je znaleźć w pięknym wybiegu, urządzonym w stylu azjatyckim. Pracownicy zadbali, aby czuły się jak w domu. Rosną tam piękne magnolie, azalie i rododendrony, a w centrum wybiegu rośnie okazała wierzba. Bogata roślinność sprawia, że zwierzaki czasami… trudno dostrzec.

Zapewniamy jednak, że Zeta i Charly cały czas tam są. W zeszłym roku doczekali się nawet potomstwa, jednak ich syn Mapaj, decyzją koordynatora gatunku, wyjechał do ZOO w Moskwie.

Naturalnym środowiskiem pand małych są wilgotne i chłodne lasy, pokrywające górskie tereny Nepalu, Chin, Butanu czy prowincji Sikkim. Można je spotkać na wysokości od 1500 do aż 4800 m n.p.m. Nepalczycy nazywają ją “Nigalaya ponya” co oznacza tyle co “pożeracz bambusa”, zaś Chińczycy mówią na nie “Hun ho” – “ognisty ogon”.

Ciekawostka:
Pandę małą możecie spotkać także na… swoim pulpicie. To właśnie “ognisty lis” współtworzy ikonę popularnej przeglądarki Mozilla Firefox, która także swoją nazwę czerpie od tego sympatycznego futrzaka.

Fot. Zoo Płock

Fot. Zoo Płock

Panda mała preferuje chłodne rejony. Przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi, m.in. wilgocią w czasie pory deszczowej, chronią ją bardzo gęsta sierść. Pokrywa ona nawet ciała noworodków. Są nocnymi stworzeniami. Przez większość dnia chowają się wysoko (powyżej 10 metrów) na drzewach lub w wydrążonych przez siebie norach. Ich naturalnymi wrogami są pantery śnieżne i ptaki drapieżne, jednak największe spustoszenie wśród populacji tych zwierząt sieje człowiek. Podobnie jak wiele innych gatunków, liczebność pand małych zmniejsza się, ze względu na polowania człowieka oraz jego ekspansję, która zmniejsza powierzchnię ich środowiska naturalnego.

Większość, nawet 70%, pożywienia stanowią pędy i liście bambusa. Pozostałą część jadłospisu stanowią trawy, korzenie roślin czy żołędzie. Okazjonalnie poluje też na inne, małe zwierzęta: owady, małe ssaki, pisklęta i ptasie jaja.

Ciekawostka:
Aby utrzymać odpowiednią temperaturę ciała i zapotrzebowanie energetyczne, pandy małe dużo śpią, bardzo chętnie na słońcu. Dziennie zjada nawet 5,5 kg bambusa – stosunek zjadanego pokarmu do masy ciała jest większy niż u bydła domowego!

Panda mała osiąga dojrzałość płciową w wieku 18 miesięcy. Ruja trwa zaledwie od 2 do 14 dni i zazwyczaj przypada na okres pomiędzy styczniem a marcem. W środowisku naturalnym ciąża trwa od 90 do 160 dni, zaś w warunkach hodowlanych od 114 do 145 dni. Młode przychodzą na świat w okresie letnim – na przełomie czerwca i lipca. Zazwyczaj rodzą się dwa młode, choć zdarza się, że i dwukrotnie więcej. Noworodek pandy małej od urodzenia jest pokryty gęstą sierścią i waży do 150 gramów. Pierwsze 12 tygodni życia spędzają w podziemnych norach.

Niestety, pandy małe są gatunkiem wpisanym na światową listę gatunków zagrożonych jako gatunek zagrożony wyginięciem. Od 1990 są objęte programem hodowlanym w Europejskiego Programu Ochrony Zwierząt. Płockie zoo od lat są uznanym hodowcą pand małych, które zasiliły ogrody zoologiczne w Irlandii, Austrii i Rosji.

Podziel się:

Zostaw Komentarz

Warto Przeczytać

Ostatnie Informacje

Więcej Nowych Informacji