W środę Premier RP Mateusz Morawiecki, minister zdrowia oraz minister edukacji przedstawili nowe ustalenia rządu w sprawie restrykcji, związanych z epidemią koronawirusa w Polsce.
– Wiem, że ostatnie dni, ostatnie tygodnie, miesiące były dla wielu z nas trudne – mówił podczas konferencji prasowej w środę, 13 maja, Premier RP Mateusz Morawiecki. – Staramy się wspierać przedsiębiorców we wszystkich wysiłkach, dążących do pokonania koronawirusa. Jednak ciepłe dni majowe nie pomogły utrzymaniu dyscypliny. Nic nie będzie już takie jak wcześniej, a powrót do nowej rzeczywistości gospodarczej i nowej normalności zależy od tego, jak będziemy trzymać się rygorów. Kolejne tygodnie mają nas nauczyć radzenia sobie z nową normalnością – podkreślał premier.
Nawiązał również do pojawiających się pogłosek o zamknięciu województwa śląskiego, w związku z dużą ilością zakażeń na tym terenie.
– Nie zamierzamy zamykać woj. śląskiego, ale dzisiaj jest potrzeba pomocy i ta pomoc będzie tam szeroko płynąć – zapewnił premier. – Dziękuję polskim górnikom, dzięki którym mamy prąd w gniazdkach i znaczną część suwerenności energetycznej – dodał Mateusz Morawiecki.
Zaznaczył też, że z pozostałych obszarów Polski są dobre wiadomości, w wielu województwach liczba zakażeń jest niewielka. Dlatego rząd zdecydował się na przedstawienie 3. etapu odmrażania gospodarki i powrotu do normalnego życia społecznego.
Działalność gospodarcza – otwarte salony kosmetyczne i fryzjerskie oraz restauracje
Od 18 maja będziemy mogli:
- skorzystać z usług kosmetyczek i fryzjerów,
- zjeść w restauracji, kawiarni, barze, a także w centrum handlowym (w wydzielonej przestrzeni gastronomicznej).
Ważne! Gość będzie mógł zjeść posiłek zarówno na sali, w środku, jak i w ogródku restauracyjnym.
Pełne otwarcie branży gastronomicznej musi odbyć się pod warunkiem przestrzegania ścisłych wytycznych sanitarnych, które zapewnią bezpieczeństwo i obsłudze, i klientom. Zasady te zostały określone podczas konsultacji z przedstawicielami poszczególnych branż.
Wśród zaleceń dla salonów urody znalazły się m.in.:
- obowiązek noszenia przez klientów i obsługę maseczek, gogli lub przyłbic (u fryzjera, a w salonie kosmetycznym – jeśli zabieg na to pozwala);
- używanie ręczników jednorazowych, gdy jest to możliwe;
- przyjmowanie klientów po wcześniejszym umówieniu się na wizytę telefonicznie lub online. Uwaga! Klient nie może oczekiwać na usługę w poczekalni.
Wśród wymogów i zaleceń dla gastronomii są m.in.:
- limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2);
- dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
- zachowanie 2 m odległości między stolikami. Ważne! Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;
- zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;
- noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego. Ważne! Goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach.
Wszystkie sanitarne wytyczne dla poszczególnych branż można znaleźć tutaj:
Konferencja @MorawieckiM, @SzumowskiLukasz i @D_Piontkowski. https://t.co/RmDE5kV4Wb
— Kancelaria Premiera (@PremierRP) May 13, 2020