Święto Beaujolais Nouveau

W trzeci czwartek listopada przypada święto Beaujolais, kiedy po raz pierwszy oferuje się w sprzedaży wino z bieżącego rocznika. Świętowanie rozpoczęcia sprzedaży beaujolais nouveau było kiedyś lokalną tradycją w barach w Lyonie dziś rozpowszechnioną na całym świecie.
Beaujolais Noveau to wino młode, świeże. Dlatego pije się je schłodzone, najlepiej do temperatury około 10-12 stopni Celsiusza. Beaujolais Noveau powinno być pite, również w odróżnieniu od innych czerwonych win, dużymi łykami, najlepiej w licznym towarzystwie i dla podkreślenia dobrego nastroju. Spośród potraw najlepiej pasuje do sałatek, przekąsek, lekkich mięs.
Przygotowaliśmy menu, które dopełni kieliszek Beaujolais Noveau.
Grzanka z rillettes z kaczki (2 szt) – 9 zł
Coq au vin z lekką sałatą i bagietką – 35 zł
Tarta z jabłkami – 12 zł
Cały zestaw degustacyjny – 50 zł i kieliszek beaujolais gratis
Beajolais Noveau 100 ml – 10 z ł butelka – 50 zł
Beaujolais i burgunckie menu będziemy serwować do niedzieli 20 listopada.

|||::
Płock, Warszawska 26