Wydarzenie „Gout de France/Good France”, czyli „Smak Francji”, to francuskie kolacje serwowane tego samego dnia, tj. 21 marca w lokalach gastronomicznych na całym świecie. W tym roku będzie można skosztować francuskich specjałów również w płockiej Wieży Ciśnień.
„Gout de France/Good France” odwołuje się do wielkiej idei „Obiadów Epikura”, zapoczątkowanej przez Auguste’a Escoffier’a – to samo menu, tego samego dnia, w miastach na całym świecie. Pierwsza edycja tego wydarzenia odbyła się 19 marca 2015 roku.
W tym roku, 21 marca Wieża Ciśnień również będzie serwować wykwintne, francuskie menu. Jak zapewnia Mariola Rączkowska, przygotowująca dla płocczan to wydarzenie: – Każde podane danie będzie ucztą dla podniebienia, a atmosfera wieczoru z pewnością urzeknie nawet najbardziej wymagających gości.
[tabs]
[tab title=”Jak wygląda francuskie menu tego dnia?”]
Entrée: Pieczarka portobello faszerowana trzema serami i pure ziemniaczanym
Plat 1: Krem ze szczawiu z grzanką czosnkową
Plat 2: Polędwica wołowa flambirowana koniakiem z sosem demi glace z nutą cytrynową
Fromage: Reblochon
Dessert 1: Sorbet truskawkowy
Dessert 2: Eklerka z czekoladą
Prix du menu (cena): 97,00 zł.[/tab]
[/tabs]