Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Dzisiaj przepis wynikający z mojej dużej tęsknoty za latem, za ogniskiem i grillem. Łączy w sobie dwie letnie ogniskowe potrawy: pieczone ziemniaczki i kiełbaskę z grilla. Smaki proste, ale w tym wydaniu stają się wykwintne, godne eleganckiej kolacji, podane jako przystawka albo dodatek do dania głównego. Pięknie pachną latem.

Przez najbliższe dwa weekendy będziemy serwować takie ziemniaczki w Wieży Ciśnień.

Zapraszamy,
Mariola Rączkowska
mariolagotuje@gmail.com

  • Fot. Robert Denst

    Składniki:

    • 6 dużych ziemniaków sałatkowych
    • 30 dag dobrej kiełbasy
    • 2 cebule
    • 15 dag sera do zapiekania np. mozzarelli
    • szczypiorek
    • sól, pieprz
    • olej

    Wykonanie:

    Fot. Robert Denst

    Wyszoruj dokładnie ziemniaki, nie obieraj ze skórki. Obgotuj je w całości w osolonej wodzie około 20 minut, tak, aby można było wbić widelec, ale żeby czuć było lekki opór.

    Wyjmij ziemniaki z wody, przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż miąższ ze środka każdej połówki ziemniaka. Ziemniaki ułóż skórką do wierzchu na blasze wyłożonej papierem. Każdego ziemniaka posmaruj olejem i piecz od góry w temp 200 stopni przez 15 min.

    Fot. Robert Denst

    W tym czasie wykonaj farsz. Cebulę drobno posiekaj, kiełbasę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kolejno cebulkę i kiełbaskę.

    Wyjmij ziemniaki z piekarnika, odwróć wgłębieniami do góry, posól i popieprz. Wkładaj po łyżce farszu do każdej ziemniaczanej łódeczki. Posyp startym serem i posiekanym szczypiorkiem. I jeszcze raz zapiecz przez 10 minut w piekarniku. Gotowe, smacznego!

Zobacz zdjęcia

Podziel się:

Zostaw Komentarz