Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…
Jesień wydaje się, że chce nas rozczarować. W taką szarą i mokrą aurę najlepiej założyć grube skarpety, bluzę z kapturem, owinąć się w koc i przeczekać z kubkiem herbaty imbirowej.
Jedzenie też musi nas rozgrzać. I taki jest dzisiejszy przepis na żeberka – bezkompromisowy smak, idealnie miękkie mięso, apetyczny wygląd. Żeberka w ciemnym, błyszczącym sosie powstałym z ananasa, śliwek i ketchupu, pachnącym dymem i owocami – to moja jesienna propozycja.
W niedzielę, 23 października, pragnę Państwa zaprosić do Jednodniowej Restauracji, gdzie z licznym już gronem przyjaciół serwować będziemy równie rozgrzewające, choć bardziej swojskie dania, jak: czarnina, kluski ziemniaczane z twarogiem, bigos, fasolkę po bretońsku. Zapraszamy!
Wierzę, że słońce o nas nie zapomniało!
Mariola Rączkowska
mariolagotuje@gmail.com
[tabs]
[tab title=”Żeberka wołowe w sosie barbecue”]
Składniki:
- 1,5 kg żeberek wołowych
- ziele angielskie, liść laurowy
- sól, pieprz w ziarnach
Sos BBQ:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka ananasa
- 100 g śliwki wędzonej
- 2 łyżki octu winnego
- 150 ml sosu worcester
- 1 łyżka cukru
- 0,7 ml dobrego ketchupu
Żeberka włóż do garnka i zalej gorącą wodą; dodaj przyprawy i duś wolno pod przykryciem 2,5 godziny. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż. Dodaj ananasa i wędzone śliwki; chwilę smaż. Dolej syrop ananasowy z puszki i resztę składników.
Zagotuj, po czym dokładnie zblenduj i przetrzyj sos przez sito, by był gładki, bez grudek. Z podanych składników wyjdzie ponad litr sosu. Połowę wykorzystasz do żeberek, a połowę przelej do gorącego słoika i zamknij – będzie na później.
Miękkie żeberka przełóż do naczynia do zapiekania, zalej sosem barbecue i zapiecz około 20 min. w temperaturze 180 stopni. Gotowe.
Podaj z surówką z kapusty i chrzanu z pieczonymi ziemniakami. Można użyć żeberek wieprzowych, ale trzeba skrócić czas duszenia do około godziny.
Smacznego![/tab]
[/tabs]
Ananas i śliwki? Bez kitu? ogarnij się kobieto