REKLAMA

Mariola gotuje: Tort kokosowo-korzenny

REKLAMA

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Tort na wyjątkowe okazje. Nic nie dorówna kuszącemu aromatowi i słodyczy domowego ciasta, wieńczącego elegancki posiłek. W Polsce przyjęło się uświetniać tortem wyjątkowe okazje: urodziny, wesela, jubileusze.

PowiązaneTematy

I właśnie tort kokosowo-korzenny dedykowałam redakcji PetroNews z okazji 100 wydania. Państwu redaktorom życzę sukcesów, ciągłego rozwoju i przynajmniej 1000 wydania.

A przy okazji – cykl „Mariola gotuje” również ma swój jubileusz – czytacie Państwo właśnie 50. przepis :)

Mariola Rączkowska

[tabs]
[tab title=”Tort kokosowo-korzenny”]

Fot. Robert Denst

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3/4 kostki masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 4 jajka
  • 400 ml śmietany 12%
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 słoik marmolady pomarańczowej

Wykonanie:

Fot. Robert Denst

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. W misce ubić mikserem masło, dodać po pół szklanki cukru brązowego i białego. Ubić na jasną puszystą masę. Następnie wbijać po jednym jajku, cały czas ubijając.



Następnie wlać śmietanę, a później wszystkie sypkie produkty: mąka, proszek, soda, sól i przyprawy i 1,5 szklanki wiórków kokosowych. Wszystko zmiksować. Masę przelać do tortownicy i wstawić na 40 minut do piekarnika. Przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem stopień upieczenia. Jeśli patyczek po wbiciu w ciasto jest wilgotny i klejący, należy wydłużyć czas pieczenia o kilka minut. Po wystudzeniu ciasto przekroić poziomo na 3 placki.

Patelnię postawić na ogniu i na rozgrzaną wsypać pół szklanki wiórków kokosowych. Wiórki zrumienić cały czas mieszając.

Fot. Robert Denst

Śmietankowy lukier:

  • 85 g kremowego twarożku
  • 2 szklanki cukru pudru

Twarożek ubić w misce i stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Jeśli krem jest zbyt gęsty można rozcieńczyć odrobiną mleka lub śmietany.

Róże ze skórki pomarańczowej:

  • 1 pomarańcza
  • 1 szklanka cukru białego
  • 1 szklanka wody
Fot. Robert Denst

Do małego garnka wlać szklankę wody i szklankę cukru. Postawić na ogniu do zagotowania, po czym zmniejszyć ogień. Pomarańczę obrać nożykiem, starając się uzyskać długą wstążkę obierki. Obraną skórkę oczyścić z białego miąższu. Skórkę zwinąć tworząc różę. Spiąć wykałaczką, włożyć do przygotowanego syropu cukrowego i gotować 10 minut, żeby róża skandyzowała się. Z jednej pomarańczy można zrobić 3 różyczki.

Dwie warstwy ciasta posmarować marmoladą pomarańczową, ułożyć jedną na drugiej, przykryć trzecim plackiem. Wierzch i boki ciasta posmarować śmietankowym lukrem. Tort obsypać uprażonymi wiórkami, udekorować kandyzowanymi różami. Odstawić do schłodzenia do lodówki.
Smacznego![/tab]
[/tabs]