REKLAMA

REKLAMA

Mariola gotuje: Tartaletki z owocami

REKLAMA

Przeczytajrównież

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Bardzo lubię piec te kruche, maślane babeczki. Dają mnóstwo możliwości wykonania. Można zrobić je na słodko: dodając budyń, serek mascarpone lub ricottę, owoce i galaretkę. Można wytrawnie: z farszem ze smażonej cebulki czy pieczarek.

Reklama. Przewiń aby czytać dalej.

Tartaletki są proste do wykonania, ale wymagają sporo czasu i zaangażowania przy wyrabianiu. Kruche ciasto najlepiej jest przygotować w większej ilości i zamrozić podzielone na porcje. Często pomijam w przepisie cukier i wtedy mam świetne ciasto na wytrawne tarty.

Miłej zabawy,
Mariola Rączkowska
mariolagotuje@gmail.com

[tabs]
[tab title=”Tartaletki z owocami”]

Fot. Robert Denst
Fot. Robert Denst

Składniki:




  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 5 żółtek
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • owoce jagodowe (truskawki, jagody, porzeczki)
  • galaretka żurawinowa lub inna czerwona.

Przygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu, używając o 10% mniej wody, aby galaretka była bardziej ścisła. Odstaw do wystygnięcia w zimne miejsce.

Fot. Robert Denst
Fot. Robert Denst

Mąkę przesiej do miski, zrób w mące dołek. Rozkrusz masło, dodaj żółtka, cukier i sól. Delikatnie wymieszaj składniki rękoma i zagniataj, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę, albo jeszcze lepiej na całą noc.

Blat posyp mąką i rozwałkuj ciasto na grubość pół centymetra. Wykrój okrągłe placki ii wyłóż ciastem foremki. Wstaw do lodówki lub nawet zamrażalnika na 30 minut.

Fot. Robert Denst
Fot. Robert Denst

Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Piecz babeczki około 10 minut, po czym odstaw do wystygnięcia. Jeśli galaretkę masz już zastygniętą, rozgrzej ją i rozmieszaj.

Posmaruj galaretką wnętrze babeczek i owoce. Babeczki wypełnij owocami i znów posmaruj galaretką. Odstaw do stężenia. Najsmaczniejsze są tego samego dnia.
Smacznego![/tab]
[/tabs]

REKLAMA

Inni czytali również

Kolejny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zgadzam się na warunki i ustalenia PolitykI Prywatności.

REKLAMA
  • Przejdź do REKLAMA W PŁOCKU