Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Dzisiaj talarki ziemniaczane w waflu. To wariacja na temat jakże przez nas lubianych ziemniaków. Sprawdzi się jako przekąska na karnawałowym przyjęciu, ale również jako dodatek do dania głównego. Najlepsze są gorące, ale i zimne są smaczne. Przyznaję, że są pyszne i… nie można przestać ich jeść.

Smacznego,
Mariola Rączkowska

  • Fot. Robert Denst

    Składniki:

    • 1 kg ziemniaków
    • 2 łyżki śmietany
    • pół pęczka pietruszki
    • 2 płaty kwadratowych wafli
    • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    • bułka tarta
    • zioła (mieszanka tymianku, oregano, mięty)
    • 2 jajka
    • olej do smażenia.

    Wykonanie:

    Fot. Robert Denst

    Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Gorące przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce. Dodać śmietanę, pieprz, gałkę muszkatołową i posiekaną natkę pietruszki (ja użyłam suszonej) i wymieszać.

    Deskę do krojenia zwilżyć wodą, położyć wafel, zwilżyć wafel wodą i i rozłożyć połowę masy ziemniaczanej. Gdy wafel zmięknie pod wpływem gorących ziemniaków, zwinąć roladę. W ten sam sposób zrobić drugą rolkę, po czym obie schłodzić.

    Wystudzone pokroić ostrym nożem na talarki. Rozkłócić jajka z wodą. Do bułki tartej dodać zioła i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej.

    Każdy talarek zanurzyć w jajku i obtoczyć w bułce z ziołami, po czym smażyć na złoty kolor.

    Smacznego!

Podziel się:

2 komentarze

  1. Ja robie trochę inaczej :) rozprowadzam ziemniaki na całym waflu i przy krutszym przegu wykładam wzdłuż pieczarki usmazone i doprawione w kostkę. Wtedy zwijam, kroje i mocze w jajku i bulce

  2. Ja robie trochę inaczej :) rozprowadzam ziemniaki na całym wału i przy kruszy przegub wkładam wzdłuż pieczarki usmazone i doprawione w kostkę. Wtedy zwijam i mocze w jajku i bulce

Zostaw Komentarz

Warto Przeczytać

Ostatnie Informacje

Więcej Nowych Informacji