REKLAMA

REKLAMA

Mariola gotuje: Szczawiowa z jajkiem poszetowym

REKLAMA

Przeczytajrównież

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Wiosna! Przyroda wykorzystuje każdy promyk słońca i, choć jeszcze nieśmiało, wszystko zaczyna rosnąć. Dzisiaj wykorzystam szczaw, który w ogródku już pięknie wyrósł. Za chwilę pojawi się szpinak, rzodkiewki i inne nowalijki. Poza ogródkiem rośnie też mniszek, krwawnik, pokrzywy, które można wykorzystać do sałatek i wszelkich smarowideł.

Reklama. Przewiń aby czytać dalej.

Zupę szczawiową ugotuję dla Państwa w ramach Jednodniowej Restauracji, którą otworzę w niedzielę, 23 kwietnia przy Wieży Ciśnień. W tym czasie odbędzie się również akcja promocyjna polskiej wołowiny. Do degustacji będą dania przygotowane przez naszych kucharzy. W ten sposób chcemy włączyć się w inaugurację sezonu turystycznego w Płocku.

Gorąco zapraszam,
Mariola Rączkowska
mariolagotuje@gmail.com

[tabs]
[tab title=”Szczawiowa z jajkiem poszetowym”]

Fot. Robert Denst

Składniki:




  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 5 ziemniaków
  • 2 udka gęsie
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 pęczek szczawiu
  • 150 ml śmietany
  • 4 jajka
  • ocet winny
  • sól
  • pieprz
  • olej.
Fot. Robert Denst

Wykonanie:
Ugotuj wywar, około 1,5 litra, z pęczka włoszczyzny i gęsiny. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż pokrojone w kostkę: ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Następnie zalej warzywa wywarem z gęsiny i gotuj, aż warzywa będą miękkie.

Obierz mięso z udek i wrzuć do zupy, a następnie dodaj pokrojony szczaw i gotuj jeszcze 5 minut. Do miseczki przełóż śmietanę, dodaj 3 łyżki zupy i wymieszaj, następnie wlej do zupy.

W innym garnku zagotuj 0,7 litra wody z dodatkiem 50 ml octu winnego. Do wolno gotującej się wody wbij ostrożnie jaja i parz je około 2 minut, tak, aby białko się ścięło, a żółtko było płynne.

Zupę podaj z jajem ułożonym na środku talerza z zupą.[/tab]
[/tabs]

REKLAMA

Inni czytali również

Kolejny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zgadzam się na warunki i ustalenia PolitykI Prywatności.

REKLAMA
  • Przejdź do REKLAMA W PŁOCKU