Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków.
Rozpoczął się już rok szkolny, tym razem więc przepis na pyszny i dość szybki obiad. Roladki z kurczaka sprawdzą się też na rodzinną imprezę, a fakt, że są w panierce sprawi, iż nasze pociechy zjedzą je z przyjemnością.
Życzę smacznego rozpoczęcia jesieni,
Mariola Rączkowska
Roladki z piersi kurczaka z bazyliowym pesto i mozzarellą
Składniki:
- 3 filety z piersi
- 200 g mozzarelli
- mały słoiczek pesto
- 100 g bułki tartej
- 50 g parmezanu
- 2 jajka
- 100 g mąki
- sól, pieprz, olej.
Wykonanie:
Filety z kurczaka przeciąć wzdłuż, tak aby otrzymać 6 kotletów, które następnie trzeba rozbić tłuczkiem, delikatnie, aby nie przeciąć mięsa. Ser pokroić w słupki o grubości 2 cm i długości 7 cm. Na desce rozłożyć kotlet, posolić, popieprzyć, dość obficie posmarować zielonym pesto. Następnie na mięsie położyć słupek mozzarelli i zwinąć roladkę. W taki sam sposób zwinąć pozostałe kotlety. Na patelni rozgrzać olej.
Na talerz wybić 2 jajka, dodać 1 łyżkę wody i widelcem rozkłócić je. Na drugim talerzu przygotować mieszanką startego parmezanu i bułki tartej, a na trzeci talerz wsypać mąkę. Każdą roladkę maczać w jajku, potem w mące, następnie znów w jajku i na koniec w panierce. Opanierowane roladki położyć na patelni i smażyć na piękny złoty kolor. Czasem może wycieknąć mozzarella, ale to nie szkodzi, taki widok zaostrza jeszcze bardziej apetyt.
Podawać można z sałatą winegret, albo z ziemniakami z wody.
Smacznego!