Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…
Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem to wspomnienie mojego dzieciństwa. Często pojawiała się na obiad, nie tylko z kurczaka, również z królika, albo z pieczarek. Mistrzem w potrawkach był mój Dziadek, który specjalizował się w kilku daniach i czasem dawał popisy swojego niewymuszonego kunsztu kulinarnego.
Potrawka to proste i szybkie danie, choć wymaga nieco uwagi i częstego mieszania. Najlepiej smakuje z puree ziemniaczanym posypane koperkiem, ale może być z kaszą jęczmienną, ryżem lub makaronem.
Mariola Rączkowska
mariolagotuje@gmail.com
[tabs]
[tab title=”Potrawka z kurczaka”]
Składniki:
- 3 piersi kurczaka
- 30 dag marchewki
- 20 dag zielonego groszku
- 1 cebula
- 500 ml bulionu
- 2 łyżki mąki
- 400 ml śmietany 30%
- oliwa
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
W garnku rozgrzać oliwę. Pokroić cebulę i marchewkę. Piersi kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku. Po chwili wrzucić cebulkę, a następnie marchewkę i groszek. Dodać przyprawy.
Po 3 minutach smażenia, wlać do garnka bulion i gotować około 30 minut, aż kurczak i marchewka będą miękkie. W misce wymieszać śmietanę z mąką i 3 łyżkami gorącego wywaru z garnka. Rozmieszaną śmietanę wlać do kurczaka i gotować na najmniejszym ogniu jeszcze 5 minut. Najlepiej smakuje z ziemniakami z koperkiem. Smacznego![/tab]
[/tabs]