Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…
Cokolwiek pogoda za oknem by nie wskazywała, to lato mamy w pełni, a co za tym idzie, obfitość owoców. Truskawki nas co prawda nie dopieściły, ale już uśmiechają się do nas maliny, wiśnie, porzeczki i jagody. Domy pachną plackami owocowymi, dżemami i pierogami, jak u mamy, a raczej u babci. Babcia właśnie uczyła mnie robić pierogi i ich misterne wykończenia, nie, nie takie jak na zdjęciach, tu wybrałam nieco prostsze i szybsze rozwiązanie.
Można również toczyć dyskusje o wyższości ciasta na pierogi z dodatkiem ciepłej wody nad ciastem z dodatkiem jajka, masła, oleju czy maślanki. Co gospodyni, to inna wersja. Ale podstawowe ciasto to mąka, ciepła woda i szczypta soli. Ewentualnie trochę stopionego masła. Robiłam różne wersje, wszystkie wychodziły, jednak najbardziej lubię bez jajek.
Smacznego
Mariola Rączkowska
mariolagotuje@gmail.com
[tabs]
[tab title=”Pierogi z wiśniami”]
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- szczypta soli
- 0,5 kg wydrylowanych wiśni
- pół szklanki cukru
- śmietana lub jogurt naturalny.
Wiśnie wydrylować i posypać połową cukru. Wstawić garnek z wodą na gaz. Mąkę z odrobiną soli przesiać do miski.
Do mąki dolewać ciepłą wodę, jednocześnie mieszając, by składniki się połączyły. Wyjąć na stolnicę lub blat kuchenny i zagnieść ciasto, podsypując na blat nieco mąki. Ciasto musi być dość miękkie, elastyczne i błyszczące.
Z 1/3 ciasta uformować placek i rozwałkować go na grubość 2 mm. Szklanką wycinać koła (ja posłużyłam się foremką do pierogów).
Na każdy placuszek nałożyć 3-4 wiśnie i zlepić dokładnie brzegi. Brzegi pierogów można udekorować, robiąc szczypanki lub falbanki. Ja zrobiłam dekorację widelcem.
Pierogi wrzucać partiami do wrzącej wody i gotować 2 minuty od wypłynięcia pieroga do wierzchu. Wyjąć pierogi łyżką cedzakową na talerz.
Podawać gorące lub zimne z posłodzoną śmietaną, jogurtem naturalnym lub stopionym masełkiem.[/tab]
[/tabs]