Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…
Pierogi to chyba najpopularniejsze danie kuchni polskiej. Przygotowuje się je z przeróżnymi farszami, zaczynając od słodkich: z owocami lub makiem, poprzez pierogi z serem, po wytrawne: z kapustą, pieczarkami lub mięsem. Dlatego każdy znajdzie coś dla siebie.
W dzisiejszym przepisie pierogi z kaszą i białym serem, ale z bliskowschodnim akcentem, w postaci mięty.
Życzę smacznego,
Mariola Rączkowska
[tabs]
[tab title=”Pierogi z kaszą gryczaną, białym serem i miętą”]
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 200 g sera białego
- 200 g ugotowanej kaszy gryczanej palonej
- 1 pęczek posiekanej mięty
- 4 łyżki słodkiej śmietanki
- sól i pieprz
- pół kostki masła
- 4 łyżki kwaśnej śmietany.
Wykonanie:
Mąkę z solą przesiać na blat, w kopczyku zrobić wgłębienie i wlać w nie ciepłą wodę. Zagnieść ciasto, odłożyć na chwilę, aby odpoczęło. Należy je przykryć ściereczką, w celu uniknięcia wysychania.
W misce połączyć rozkruszony twaróg, kaszę i posiekaną miętę. Dodać śmietanę, sól i pieprz. Z ciasta rozwałkować cienki placek, z którego należy wyciąć szklanką kółka. Na każde kółko nałożyć kulkę farszu i zlepić pierogi.
W dość dużym garnku zagotować posoloną wodę. Pierogi gotować partiami, by nie miały zbyt ciasno. Ugotowane wyjmować ażurową łyżką na talerz. Podawać polane gorącym masłem, udekorowane kleksem śmietany i listkami mięty.[/tab]
[/tabs]