Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…
Na świętego Marcina najlepsza gęsina, mówi przysłowie. Po dekadach zapomnienia, gęś wraca na nasze stoły, choć trzeba powiedzieć, że nieco wolno. Bo kto z nas wie, jak smakuje gęsina? No właśnie, wiemy tylko, że to tłuste, więc niezdrowe mięso.
A przecież polska gęś owsiana to arystokracja wśród drobiu. Doceniają ją zagraniczni smakosze. Warto, by i na naszych stołach pojawiła się od czasu do czasu.
Rocznicę odzyskania niepodległości potraktujmy zatem jako okazję do spotkania się w większym gronie rodziny lub przyjaciół i zaserwujmy gęsinę. Gęś jest duża – dla wszystkich wystarczy.
Życzę udanego świętowania.
Mariola Rączkowska
mariolagotuje@gmail.com
[tabs]
[tab title=”Pieczone udka gęsie z marchewką i buraczkami”]
Składniki:
- 2 udka gęsie
- 40 dag marchewki
- 40 dag ziemniaków
- pęczek jarmużu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu winnego
- majeranek, tymianek, sól, pieprz.
Udka gęsie natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Pozostaw na godzinę lub dwie.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Udka ułóż na blaszce skórą do góry, wstaw do piekarnika i piecz godzinę. Później podnieś temperaturę do 200 stopni i piecz przez następne 20 minut, aż skórka będzie rumiana.
Gdy mięso będzie się piekło, przygotuj warzywa. Najpierw buraczki: ugotuj, zetrzyj na tarce, a później podsmaż na maśle, doprawiając cukrem i octem.
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, przed podaniem utłucz. Marchewkę ugotuj, odcedź i również podsmaż na maśle, dodając nieco cukru. I jarmuż… Liście jarmużu trzeba pozbawić głąbiastych nerwów i lekko obgotować w osolonej wodzie.
Jarzyny wyłóż na półmisek a na nich połóż zrumienione udka. Gotowe.[/tab]
[/tabs]