Mariola gotuje: Paluszki ziemniaczane z kapustą

REKLAMA

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Przepis na paluszki zapożyczyłam od mojej mamy, która kocha gotować i nauczyła mnie tej sztuki. Mama uwielbia wprowadzać do kuchni nowości, poszukiwać nowych smaków.

PowiązaneTematy

W paluszkach ziemniaczanych nie doszukacie się nowych smaków, ale połączenie tradycyjnych składników w nowoczesnym wykonaniu dostarczy Wam niezwykłych doznań.

Paluszki należy podać z ulubionym sosem. Ja wybrałam czosnkowy, ale ketchup też się sprawdzi.

Polecam,
Mariola Rączkowska

[tabs]
[tab title=”Paluszki ziemniaczane z kapustą”]

Fot. Robert Denst
Fot. Robert Denst

Składniki na paluszki:

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól,
  • pieprz
  • 20 dag bułki tartej
  • 1/2 l oleju rzepakowego do smażenia


Wykonanie:

Fot. Robert Denst
Fot. Robert Denst

Ugotowane wcześniej i ostudzone ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynkę. Na patelni przesmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek. Kapustę kiszoną wypłukać i dobrze odcisnąć.

Posiekać drobno na desce do krojenia, po czym przesmażyć na patelni do lekkiego zbrązowienia.

Przestudzoną kapustę połączyć z ziemniakami i boczkiem, wbić jajka, dodać mąkę i przyprawy i dokładnie wyrobić.

Wyrobioną masę wstawić do lodówki na godzinę, żeby zesztywniała. To dość ważne, gdyż ciepła będzie się kleić do rąk.

Fot. Robert Denst
Fot. Robert Denst

Zimną masę ziemniaczaną formować w paluszki około 10 cm długości i panierować w bułce tartej. Paluszki smażyć na gorącym tłuszczu aż będą złociste. Podawać gorące z sosem.

Sos czosnkowy:

  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Wymieszać jogurt z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Posolić i popieprzyć. I gotowe.[/tab]
[/tabs]

REKLAMA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Zgadzam się na warunki i ustalenia PolitykI Prywatności.