Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…
Przepis na paluszki zapożyczyłam od mojej mamy, która kocha gotować i nauczyła mnie tej sztuki. Mama uwielbia wprowadzać do kuchni nowości, poszukiwać nowych smaków.
W paluszkach ziemniaczanych nie doszukacie się nowych smaków, ale połączenie tradycyjnych składników w nowoczesnym wykonaniu dostarczy Wam niezwykłych doznań.
Paluszki należy podać z ulubionym sosem. Ja wybrałam czosnkowy, ale ketchup też się sprawdzi.
Polecam,
Mariola Rączkowska
[tabs]
[tab title=”Paluszki ziemniaczane z kapustą”]
Składniki na paluszki:
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- 10 dag wędzonego boczku
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól,
- pieprz
- 20 dag bułki tartej
- 1/2 l oleju rzepakowego do smażenia
Wykonanie:
Ugotowane wcześniej i ostudzone ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynkę. Na patelni przesmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek. Kapustę kiszoną wypłukać i dobrze odcisnąć.
Posiekać drobno na desce do krojenia, po czym przesmażyć na patelni do lekkiego zbrązowienia.
Przestudzoną kapustę połączyć z ziemniakami i boczkiem, wbić jajka, dodać mąkę i przyprawy i dokładnie wyrobić.
Wyrobioną masę wstawić do lodówki na godzinę, żeby zesztywniała. To dość ważne, gdyż ciepła będzie się kleić do rąk.
Zimną masę ziemniaczaną formować w paluszki około 10 cm długości i panierować w bułce tartej. Paluszki smażyć na gorącym tłuszczu aż będą złociste. Podawać gorące z sosem.
Sos czosnkowy:
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Wymieszać jogurt z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Posolić i popieprzyć. I gotowe.[/tab]
[/tabs]