Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…
Dzisiaj przepis na danie piękne, smaczne oczywiście też, ale przede wszystkim piękne. Na talerzu układa się w kolorowy obraz. Danie bliskowschodnie, a więc niesamowicie pachnące przyprawami, przede wszystkim kolendrą i kuminem. Przez dodatek kwaśnej cytryny, znika ciężar dania smażonego, a smażony kalafior zyskuje orzechowe nuty.
Jako, że lato zaatakowało nas z całym impetem, sprawdzi się w upalne dni.
Mariola Rączkowska
mariola.gotuje@gmail.com
[tabs]
[tab title=”Marynowany kalafior w sosie pomidorowym”]
Składniki:
- 1 duży kalafior
- 1/2 szklanki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 mały jogurt grecki
- 1 l oleju rzepakowego
- 1 cytryna
- 1 łyżka cukru
- po 1 łyżeczce przypraw: kurkumy, kuminu, kolendry, imbiru, wędzonej papryki (pimenton)
- garść posiekanej kolendry
- 1 łyżeczka czarnuszki
- sól i pieprz.
Wykonanie:
W misce przygotuj marynatę. Wymieszaj przyprawy z otartą skórką z cytryny i wyciśniętym z niej sokiem oraz połową oliwy. Kalafiora podziel na różyczki i natrzyj marynatą; odstaw na 20 minut.
Na patelni rozgrzej resztę oliwy i podsmaż posiekany czosnek. Dodaj pomidory, cukier, sól oraz sporo świeżo zmielonego pieprzu. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu 20 minut, aż stanie się gęsty.
Do głębokiej patelni wlej litr oleju, rozgrzej na dużym ogniu. Smaż partiami różyczki kalafiora po około 6-7 minut, aż staną się rumiane. Wyjmuj, używając łyżki cedzakowej. Układaj na dużym talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, poczekaj aż papier wchłonie nadmiar tłuszczu.
Przełóż kalafiora na półmisek, polej sosem pomidorowym, dodaj jogurt grecki i posyp posiekaną kolendrą i ziarnem czarnuszki. Danie, mimo że smażone na głębokim tłuszczu, jest lekkie w smaku i bardzo aromatyczne.
Smacznego![/tab]
[/tabs]