REKLAMA

Mariola gotuje: Makaron z pesto bazyliowym

REKLAMA

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków.

Kto raz własnoręcznie zrobił sobie pesto, nigdy więcej nie kupi gotowego. Przekona nas zapach bazylii, nie zabity żadnymi utrwalaczami, gorzkawy smak dobrej oliwy, orzechowość orzechów i parmezanu. Świetne pesto wychodzi z natki pietruszki i z wiosennych liści czosnku niedźwiedziego. Orzechy również można zamieniać, dobierać do aktualnego nastroju. Najbardziej lubię z orzeszkami piniowymi, ale nie dość, że kosztują bajońskie sumy, to jeszcze trudno je kupić; użyłam wobec tego migdałów.

Zachęcam do zrobienia swojego pesto,
Mariola Rączkowska

Fot. Robert Denst

Makaron z pesto bazyliowym

Składniki:



  • 3 pęczki bazylii
  • 100 g migdałów
  • 100 g parmezanu
  • 200 ml oliwy
  • sok z połówki cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka do kawy soli
  • dobry makaron świderki.

Wykonanie:

Bazylię, migdały, starty na drobnej tarce ser, oliwę, sok z cytryny i czosnek umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować za pomocą blendera do momentu uzyskania dość gładkiej masy. Odłożyć pół szklanki pesto, które użyjemy do makaronu, pozostałą część włożyć do słoiczków i do lodówki, będzie jak znalazł na później.
Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzić, dodać pesto i wymieszać. Podawać gorące, udekorowane listkami bazylii. Smacznego!

REKLAMA

PowiązaneArtykuły

Komentarze 1

  1. Adrenalina says:

    Zerowe pojęcie o fotografowaniu żywności. A szkoda…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Zgadzam się na warunki i ustalenia PolitykI Prywatności.

Popularne Dyskusje

Reklama

Przeczytaj

REKLAMA
  • Przejdź do REKLAMA W PŁOCKU