REKLAMA
REKLAMA

Mariola gotuje: Łopatka wieprzowa w piwie

REKLAMA

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Czy próbowaliście kiedyś upiec kalarepę? Zazwyczaj jemy ją na surowo, jako przekąskę lub surówkę, czasem ugotowaną i podsmażoną na masełku. Upieczona kalarepa nabiera zupełnie nowego wymiaru.

PowiązaneTematy

I dzisiaj zaproponuję pieczoną kalarepę, jako dodatek do łopatki w ciemnym sosie korzennym.

Życzę smacznego,
Mariola Rączkowska
mariola.gotuje@gmail.com

[tabs]
[tab title=”Łopatka wieprzowa w piwie”]

Fot. Robert Denst

Składniki:

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 50 g słoniny
  • 300 g pieczarek
  • ciemne piwo
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 kiszone ogórki
  • 3 łyżki miodu
  • 3 kalarepy
  • 3 goździki
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 3 łyżki mąki
  • olej
  • sól, pieprz.

Wykonanie:



Fot. Robert Denst

Kalarepki oczyść z liści, skrop odrobiną oleju, zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę.

Łopatkę wieprzową pokrój w kostkę, posól, popieprz i obtocz w mące. Na patelni na wolnym ogniu wytop tłuszcz z pokrojonej w drobną kosteczkę słoniny, a następnie dodaj mięso i zwiększ ogień pod patelnią. Gdy mięso się przyrumieni, przełóż do rondla.

Teraz na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek; dodaj do mięsa. Dolej oleju na patelnię i przesmaż pokrojone pieczarki i też dodaj do mięsa.

Fot. Robert Denst

Na patelnię wsyp przyprawy: imbir, goździki, ziele i listek, chwilę podgrzej, aż zacznie pachnieć i podlej ostrożnie piwem. Uwaga – piwo kipi! Najlepiej wlewać piwo partiami.

Po chwili przelej zawartość patelni do garnka z mięsem, w razie potrzeby, dolej wodę. Gotuj 1 godzinę, co jakiś czas mieszając, by się nie przypaliło. Gdy mięso będzie miękkie, dodaj miód i wymieszaj.

Kalarepki odwiń z folii, podziel na ćwiartki i podawaj z łopatką w ciemnym, gęstym sosie.
Smacznego![/tab]
[/tabs]