Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…
Czy próbowaliście kiedyś upiec kalarepę? Zazwyczaj jemy ją na surowo, jako przekąskę lub surówkę, czasem ugotowaną i podsmażoną na masełku. Upieczona kalarepa nabiera zupełnie nowego wymiaru.
I dzisiaj zaproponuję pieczoną kalarepę, jako dodatek do łopatki w ciemnym sosie korzennym.
Życzę smacznego,
Mariola Rączkowska
mariola.gotuje@gmail.com
[tabs]
[tab title=”Łopatka wieprzowa w piwie”]
Składniki:
- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- 50 g słoniny
- 300 g pieczarek
- ciemne piwo
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 kiszone ogórki
- 3 łyżki miodu
- 3 kalarepy
- 3 goździki
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka imbiru
- 3 łyżki mąki
- olej
- sól, pieprz.
Wykonanie:
Kalarepki oczyść z liści, skrop odrobiną oleju, zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę.
Łopatkę wieprzową pokrój w kostkę, posól, popieprz i obtocz w mące. Na patelni na wolnym ogniu wytop tłuszcz z pokrojonej w drobną kosteczkę słoniny, a następnie dodaj mięso i zwiększ ogień pod patelnią. Gdy mięso się przyrumieni, przełóż do rondla.
Teraz na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek; dodaj do mięsa. Dolej oleju na patelnię i przesmaż pokrojone pieczarki i też dodaj do mięsa.
Na patelnię wsyp przyprawy: imbir, goździki, ziele i listek, chwilę podgrzej, aż zacznie pachnieć i podlej ostrożnie piwem. Uwaga – piwo kipi! Najlepiej wlewać piwo partiami.
Po chwili przelej zawartość patelni do garnka z mięsem, w razie potrzeby, dolej wodę. Gotuj 1 godzinę, co jakiś czas mieszając, by się nie przypaliło. Gdy mięso będzie miękkie, dodaj miód i wymieszaj.
Kalarepki odwiń z folii, podziel na ćwiartki i podawaj z łopatką w ciemnym, gęstym sosie.
Smacznego![/tab]
[/tabs]
Koniecznie wypróbuję. Mam już swoje ulubione przepisy z na piwie, i z perłą wychodzą wyśmienicie, więc chętnie wypróbuję kolejny