Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…
Pizza, tortilla, lawasz… Każdy ma swoje podpłomyki. Ormianie mają lamadżo. Dawniej wypiekane na gorącym kamieniu, później w piecach chlebowych. Kiedyś w Płocku można było zjeść ten specjał w Kaukaskiej przy Pl. Narutowicza, no ale to przeszłość.
Lamadżo doskonale sprawdzi się na karnawałowych imprezach albo jako kolacja dla większej rodziny. Jest bardzo podzielne i smaczne. Podawać je należy nie z keczupem, a z cząstką cytryny i słonym napojem jogurtowym.
Smacznego :)
Mariola Rączkowska
[tabs]
[tab title=”Lamadżo”]
SKŁADNIKI
Ciasto:
• 1 kg mąki
• 1 duży jogurt naturalny
• tyle samo wody (kubek po jogurcie)
• 1 jajko
• szczypta soli
• mała łyżeczka sody
Farsz:
• 0,5 kg mielonego mięsa wołowego
• 1 papryczka chili
• 0,5 papryki czerwonej
• 0,5 puszki pomidorów
• 100 ml wody
• sól , cukier
• papryka ostra
• 3 pęczki natki.
1. Do przesianej mąki dodać sodę, sól, jogurt, wodę i jajko. Wyrobić ciasto. Ja użyłam do tego robota, ale można też tradycyjnie, rękoma.
2. Ciasto podzielić na 6 części. Uturlać kulki i odłożyć zawinięte w folię do lodówki.
3. Mięso wyrobić z wodą, solą, cukrem i ostrą papryką.
4. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, chili i pomidory oraz dużo, dużo posiekanej natki. Stopień pikantności dostosujcie do swoich upodobań.
5. Kulki ciasta rozwałkować cienko. Rozłożyć farsz na cieście.
6. Piec aż się zrumieni, około 7 minut w temperaturze 200 stopni, piekarnik ustawiony na grzanie dolne. Można piec w piekarniku na kamieniu do pieczenia pizzy. Placek z rozłożonym farszem można również zrolować i upiec jak roladę.
[/tab]
[/tabs]