Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków.
Kurczak z dodatkiem warzyw – soczystego mango, lekko chrupiącej marchewki i papryki, to świetna propozycja dla miłośników orientalnych smaków. Połączenie delikatnego mięsa kurczaka z warzywami i słodko-kwaśnym sosem tworzy fantastyczną całość, która zachwyci niejedno podniebienie. Podane z ryżem, jest świetnym pomysłem na szybki obiad na upalne dni.
Życzę smacznego,
Mariola Rączkowska.
Kurczak słodko-kwaśny z mango
Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 2 marchewki
- 1 czerwona słodka papryka
- 1 pęczek dymki lub grubego szczypioru
- 7 cm kłącza imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml ketchupu
- 50 ml octu ryżowego
- 50 ml cukru białego
- 50 ml wody
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
- ryż.
Wykonanie:
Wstawić do gotowania ryż według przepisu na opakowaniu. W miseczce wymieszać ocet, cukier, ketchup i wodę.
Marchewkę, imbir, mango i czosnek obrać ze skóry.
Czerwoną paprykę, marchewkę, mango pokroić w kostkę. Piersi kurczaka również pokroić w kostkę, po czym oprószyć mąką ziemniaczaną.
Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić kurczaka i smażyć, cały czas mieszając; posolić, popieprzyć. Dodać do kurczaka marchewkę i paprykę, gdy nieco zmiękną, wrzucić mango.
W międzyczasie zetrzeć na tarce imbir i czosnek; dodać do kurczaka. Na koniec dolać wymieszany sos z miski. Zwiększyć ogień i gotować jeszcze przez 2 minuty.
Gdyby danie wydawało się zbyt gęste i kleiste, trzeba dodać jeszcze trochę wody i zagotować. Posypać posiekanym szczypiorem. Podawać z ryżem.
Smacznego!