Podziel się tym:

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Jesień to piękna pora roku, sprzyja spacerom, podziwianiu barw nieco zamglonych i rozmytych. Po spacerze warto zadbać o porządną rozgrzewkę, w postaci sycącej i gorącej zupy z dyni.

Dynia to chyba najbardziej jesienne warzywo. Cenię ją sobie za wszechstronność. Robię z niej korzenne ciastka, smażę delikatne placuszki z sosem migdałowym, gotuję warzywne gulasze i słodkie marmolady. Dziś zapraszam na zupę z dyni.

Mariola Rączkowska
mariolagotuje@gmail.com

  • Fot. Robert Denst

    Fot. Robert Denst

    Składniki:

    • 1 mała dynia
    • 2 papryki czerwone
    • 5 cm imbiru
    • 1 papryczka chili
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 marchewka
    • 1 pietruszka
    • kawałek selera
    • por
    • cebula
    • olej lub oliwa
    • sól
    • Dodatki: zielone pesto, pestki z dyni, suszone pomidory w oliwie.

    Wykonanie:

    Fot. Robert Denst

    Fot. Robert Denst

    Dynię pokroić w półksiężyce i razem z papryką ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Skropić olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec, aż papryka sczernieje.

    W czasie, gdy piecze się dynia, wstaw pozostałe warzywa do gotowania. Przygotuj bulion warzywny z dodatkiem chili i imbiru.

    Upieczoną dynię i paprykę ostudź, obierz ze skórek i wrzuć do garnka. Do dyni dolej bulion i zmiksuj na gładką masę. Dopraw zupę.

    Zupę podawaj udekorowaną pesto, pestkami i pokrojonymi w paski pomidorami.

    Smacznego!

Patronat i artykuły sponsorowane w PetroNews.pl