Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…
Jesień to piękna pora roku, sprzyja spacerom, podziwianiu barw nieco zamglonych i rozmytych. Po spacerze warto zadbać o porządną rozgrzewkę, w postaci sycącej i gorącej zupy z dyni.
Dynia to chyba najbardziej jesienne warzywo. Cenię ją sobie za wszechstronność. Robię z niej korzenne ciastka, smażę delikatne placuszki z sosem migdałowym, gotuję warzywne gulasze i słodkie marmolady. Dziś zapraszam na zupę z dyni.
Mariola Rączkowska
mariolagotuje@gmail.com
[tabs]
[tab title=”Rozgrzewająca zupa dyniowo – paprykowa”]
Składniki:
- 1 mała dynia
- 2 papryki czerwone
- 5 cm imbiru
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- por
- cebula
- olej lub oliwa
- sól
- Dodatki: zielone pesto, pestki z dyni, suszone pomidory w oliwie.
Wykonanie:
Dynię pokroić w półksiężyce i razem z papryką ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Skropić olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec, aż papryka sczernieje.
W czasie, gdy piecze się dynia, wstaw pozostałe warzywa do gotowania. Przygotuj bulion warzywny z dodatkiem chili i imbiru.
Upieczoną dynię i paprykę ostudź, obierz ze skórek i wrzuć do garnka. Do dyni dolej bulion i zmiksuj na gładką masę. Dopraw zupę.
Zupę podawaj udekorowaną pesto, pestkami i pokrojonymi w paski pomidorami.
Smacznego![/tab]
[/tabs]