REKLAMA

REKLAMA

Mariola gotuje: Kaszotto z młodymi buraczkami i kurczakiem

REKLAMA

Przeczytajrównież

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków.

Coraz chętniej jadamy kasze, już nie tylko gryczaną z sosem – do łask wróciła również jęczmienna i jaglana. Przygotowujemy z nich kotlety, pulpety, pasztety i inne różności.

Dzisiaj prezentuję kaszę przygotowaną na sposób włoskiego risotta.

Reklama. Przewiń aby czytać dalej.

Życzę smacznego,
Mariola Rączkowska

Fot. Robert Denst

Kaszotto z młodymi buraczkami i kurczakiem

Składniki:




  • pęczek botwinki
  • pół szklanki kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • biała część niewielkiego pora
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • oliwa
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml wytrawnego białego wina

Wykonanie:

Cebulkę i czosnek kroimy w kostkę, pora i botwinkę w plasterki. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka również kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i por. Smażymy na małym ogniu do momentu, gdy się zeszkli. Rozsuwamy cebulkę na boki i podsmażamy kurczaka. Następnie wsypujemy kaszę.

Gdy kasza stanie się szklista, dolewamy wino, mieszamy i czekamy, aż odparuje. Dodajemy pokrojoną botwinę, bez zielonych liści. Po chwili wlewamy trochę ciepłego bulionu, patelnię przykrywamy pokrywą i dusimy kilka minut. Gdy kasza pochłonie płyny, dolewamy następną porcję bulionu. Znowu dusimy kilka minut pod pokrywą. I tak do wyczerpania bulionu. Gdy kasza będzie miękka, mniej więcej po 20-25 minutach, dodajemy liście botwinki i jeszcze minutę dusimy. Podajemy gorące.

Fot. Robert Denst

REKLAMA

Inni czytali również

Kolejny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zgadzam się na warunki i ustalenia PolitykI Prywatności.

REKLAMA
  • Przejdź do REKLAMA W PŁOCKU