Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…
„Krok po kroku… idą święta!”
Wigilia to magiczny dzień. Magia dzieje się: Bóg staje się człowiekiem, zwierzęta mówią ludzkim głosem, jesteśmy dobrzy, dzielimy się, obdarowujemy. To czas rodziny – boskiej i tej zwykłej, naszej. Oczywiście, czas z okresu dzieciństwa był zupełnie inny od tego obecnie. Było beztrosko, bezpiecznie, ciepło i mega magicznie! Wyczekiwanie Świętego Mikołaja, lekkie rozczarowanie, że przyszedł z prezentami, gdy spaliśmy lub akurat nas nie było w domu i radość z prezentów.
Teraz wyczekujemy ekscytacji naszych dzieci. Nie możemy się doczekać, aż zagości w domu choinka, którą razem ubierzemy i przy okazji potłuczemy kilka bombek. Teraz czerpiemy radość z tego, że to my musimy dodać szczyptę magii w ten czas. Że to my dbamy o ciepło i beztroskę naszych dzieciaków. Zaszczepiamy w nich też przeżywanie jakiejś odwiecznej tradycji i przekazujemy ją dalej. Teraz to jest właśnie magia Świąt Bożego Narodzenia w życiu dorosłym, połączonym z dzieciństwem naszych dzieci. Niech ten czas kojarzy im się z dźwiękiem dzwoneczków, zapachem pomarańczy i naszym uśmiechem.
Zmieniły się nieco zwyczaje, nikt już nie piecze tylu ciast i nie przygotowuje tylu dań, bo musiało dla wszystkich starczyć, no i trzeba było nakarmić zbłąkanych i samotnych. Kościół dopuścił jedzenie mięsa, ale u mnie wieczerza wigilijna pozostanie posiłkiem postnym, ze śledziem, karpiem, kapustą i makiem.
Dzieląc się moimi przepisami na karpia życzę spokojnych, radosnych, pachnących makowcem i pomarańczami świąt.
Mariola Rączkowska
[tabs]
[tab title=”Karp w galarecie”]
Składniki:
• 1 karp
• włoszczyzna na wywar
• liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól
• żelatyna
• natka pietruszki i cytryna
Wykonanie:
Karpia wypatrosz, oskrob łuski i umyj. Pozbaw go głowy, ogona i płetw, następnie wyfiletuj. Bardzo ostrym cienkim nożem naciąć przy grzbiecie, następnie prowadząc nóż po ościach, wycinać filety. Mój karp był duży, więc wycinałam kolejno małe fileciki.
Przygotuj wywar. Do garnka z zimną wodą włóż obraną włoszczyznę, przyprawy, głowę, płetwy i grzbiet ryby. Gotuj na małym ogniu, aż zrobi się aromatyczny bulion. Następnie włóż do bulionu filety karpia i gotuj je na wolnym ogniu 15 min. Ostrożnie, by się nie rozpadły. Łyżką cedzakową wyjmij kawałki ryby z bulionu i ułóż na półmisku. Ozdób natką pietruszki, plasterkami cytryny i pokrojoną marchewką z bulionu.
Przecedź wywar przez sitko. Dodaj żelatynę wg przepisu na torebce. Ja użyłam żelatyny w listkach, pięknie wyglądała i bardzo dobrze się rozpuszczała. Dokładnie wymieszaj aż się rozpuści. Zalej rybę i odstaw w chłodne miejsce.[/tab]
[/tabs]
[tabs]
[tab title=”Karp w piernikowym sosie szarym”]
Składniki:
• 1 karp
• szklanka wywaru warzywnego
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki mąki
• 2 łyżka cukru
• 3 łyżki wody
• 1 łyżka soku z cytryny
• 50 g pierniczków bez lukru i czekolady
• 2 łyżki rodzynek
• 2 łyżki płatków migdałów
• sól
Wykonanie:
Karpia wypatrosz, oczyść z łusek i dokładnie umyj. Odetnij głowę, płetwy i ogon. Karpia podziel na dzwonka lub filety. Kawałki ryby posól, popieprz, skrop oliwą. Zawiń w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 minut.
Na suchej patelni upraż mąkę na złoty kolor. Dodaj masło, wymieszaj. Gorącą zasmażkę rozprowadź zimnym wywarem warzywnym. Mieszaj, aż nie będzie grudek. Wsyp rozkruszone pierniczki (może to być kawałek świątecznego piernika) i zagotuj, po czym sos przetrzyj przez sitko. Posól i dodaj sok z cytryny. Zrób karmel, czyli na suchej patelni rozpuść cukier i smaż, dopóki zrobi się złocistobrązowy. Do karmelu wlej wodę, wymieszaj, aby się rozpuścił. Do sosu wlej rozpuszczony karmel, wrzuć rodzynki i posiekane migdały. Przez chwilę jeszcze podgrzewaj.
Na półmisku ułóż kawałki upieczonego karpia i polej sosem. Podaj z ziemniakami z wody z koperkiem.[/tab]
[/tabs]