REKLAMA

REKLAMA

Mariola gotuje: Jajka po benedyktyńsku

REKLAMA

Przeczytajrównież

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków.

Na co dzień w biegu, na śniadanie zjadamy kanapkę z szynką, jakiś jogurt lub płatki z mlekiem. Jednak nadszedł czas wakacji, urlopów i błogiego lenistwa. I właśnie wówczas, gdy nigdzie się nie spieszymy, można sobie pozwolić na większy luksus – jajka po benedyktyńsku na śniadanie. Jest przy nich nieco zamieszania i pół kuchni do mycia, ale efekt murowany.

Życzę Państwu smacznego
Mariola Rączkowska

Reklama. Przewiń aby czytać dalej.
Fot. Robert Denst

Jajka po benedyktyńsku

Składniki:

  • 6 jajek
  • 6 kromek chleba tostowego
  • 6 plasterków boczku
  • szczypior
  • 1 łyżka octu
  • sól

Sos holenderski:

  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • sok z połówki cytryny
  • biały pieprz, pieprz cayenne.

Wykonanie




Sos: Rozpuść masło w garnku. W miseczce ubij żółtka z sokiem z cytryny i przyprawami. Powoli dodawaj rozpuszczone masło, cały czas ubijając żółtka. Po chwili masa zgęstnieje.

Na patelni podsmaż plastry boczku. W tosterze zrumień tosty. Można to również zrobić na patelni.

Do szerokiego garnka lub głębokiej patelni nalej wodę, posól i wlej łyżkę octu. Zagotuj i zmniejsz ogień pod garnkiem, tak, by woda tylko lekko się gotowała. Zamieszaj wodę. Wybij jajko do łyżki wazowej lub miseczki i przelej do lekko gotującej się wody. Powtórz czynność ze wszystkimi jajkami. Gdy białko zetnie się, a żółtko będzie płynne, wyjmij jajka.

Na gorącym toście ułóż boczek, na nim jajko. Polej sosem holenderskim, posyp szczypiorkiem i pieprzem cayenne.

REKLAMA

Inni czytali również

Kolejny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zgadzam się na warunki i ustalenia PolitykI Prywatności.

REKLAMA
  • Przejdź do REKLAMA W PŁOCKU