Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…
Na Wielkanoc królują jajka. Nie tylko w koszyczku ze święconką jako pisanki, ale i w żurku, i na półmisku. Jajka faszerowane to jedna z najpopularniejszych potraw wielkanocnego stołu. Faszerować można różnymi dodatkami: łososiem, tuńczykiem, pieczarkami. Przygotowanie jest proste i zajmuje niewiele czasu, co przy natłoku prac przedświątecznych jest dość istotne.
Życzę Państwu leniwego, rodzinnego świętowania! Wesołego Alleluja!
Mariola Rączkowska
mariolagotuje@gmail.com
[tabs]
[tab title=”Jajka faszerowane szprotkami”]
Składniki:
- 6 jajek
- 1 puszka szprotek
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 1 łyżka oleju
- majonez
- szczypiorek
- kiełki
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek i przekroić na połówki. Wyjąć żółtka i włożyć do miseczki. Do żółtek dodać szprotki z olejem, posiekane orzechy, sól i pieprz. Zmiksować na gładką masę.
Przy pomocy szprycy, nałożyć masę w połówki białek. Ja zrobiłam to po prostu łyżeczką. Posypać szczypiorkiem, kiełkami lub rzeżuchą. Na każdym jajku zrobić kleks majonezu. Smacznego![/tab]
[/tabs]