Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Na Wielkanoc królują jajka. Nie tylko w koszyczku ze święconką jako pisanki, ale i w żurku, i na półmisku. Jajka faszerowane to jedna z najpopularniejszych potraw wielkanocnego stołu. Faszerować można różnymi dodatkami: łososiem, tuńczykiem, pieczarkami. Przygotowanie jest proste i zajmuje niewiele czasu, co przy natłoku prac przedświątecznych jest dość istotne.

Życzę Państwu leniwego, rodzinnego świętowania! Wesołego Alleluja!

Mariola Rączkowska
mariolagotuje@gmail.com

  • Fot. Robert Denst

    Składniki:

    • 6 jajek
    • 1 puszka szprotek
    • 1 łyżka orzechów włoskich
    • 1 łyżka oleju
    • majonez
    • szczypiorek
    • kiełki
    • sól
    • pieprz

    Wykonanie:

    Fot. Robert Denst

    Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek i przekroić na połówki. Wyjąć żółtka i włożyć do miseczki. Do żółtek dodać szprotki z olejem, posiekane orzechy, sól i pieprz. Zmiksować na gładką masę.

    Przy pomocy szprycy, nałożyć masę w połówki białek. Ja zrobiłam to po prostu łyżeczką. Posypać szczypiorkiem, kiełkami lub rzeżuchą. Na każdym jajku zrobić kleks majonezu. Smacznego!

Podziel się:

Zostaw Komentarz

Warto Przeczytać

Ostatnie Informacje

Więcej Nowych Informacji