REKLAMA

REKLAMA

Mariola gotuje: Jajka faszerowane szprotkami

REKLAMA

Przeczytajrównież

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Na Wielkanoc królują jajka. Nie tylko w koszyczku ze święconką jako pisanki, ale i w żurku, i na półmisku. Jajka faszerowane to jedna z najpopularniejszych potraw wielkanocnego stołu. Faszerować można różnymi dodatkami: łososiem, tuńczykiem, pieczarkami. Przygotowanie jest proste i zajmuje niewiele czasu, co przy natłoku prac przedświątecznych jest dość istotne.

Reklama. Przewiń aby czytać dalej.

Życzę Państwu leniwego, rodzinnego świętowania! Wesołego Alleluja!

Mariola Rączkowska
mariolagotuje@gmail.com

[tabs]
[tab title=”Jajka faszerowane szprotkami”]




Fot. Robert Denst

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 puszka szprotek
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 1 łyżka oleju
  • majonez
  • szczypiorek
  • kiełki
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Fot. Robert Denst

Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek i przekroić na połówki. Wyjąć żółtka i włożyć do miseczki. Do żółtek dodać szprotki z olejem, posiekane orzechy, sól i pieprz. Zmiksować na gładką masę.

Przy pomocy szprycy, nałożyć masę w połówki białek. Ja zrobiłam to po prostu łyżeczką. Posypać szczypiorkiem, kiełkami lub rzeżuchą. Na każdym jajku zrobić kleks majonezu. Smacznego![/tab]
[/tabs]

REKLAMA

Inni czytali również

Kolejny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zgadzam się na warunki i ustalenia PolitykI Prywatności.

REKLAMA
  • Przejdź do REKLAMA W PŁOCKU